Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, gastronomi kenti olarak bilinen Hatay'ı Rus gazetecilere tanıttı. Gastronomi Evi’nde Rus gazetecilerle birlikte yerel ve ulusal yayın yapan medya temsilcilerini de ağırlayan Savaş, Rusya halkının Türkiye’de turistik gezi için daha çok Antalya ve Muğla’yı tercih ettiğini, Hatay’ın da turizm açısından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya ile Hatay arasındaki turizmi geliştirmek ve Hatay’ın tanıtımı amacıyla birkaç yıl önce Rusya’ya gittiklerini, Rus yetkililerin de pandemi sebebiyle kenti ziyaret edemediğini belirten Savaş, "Pandemi nedeniyle turizm konusundaki çalışmalarımız sekteye uğradı. Pandemiden önce başlattığımız çalışmaları kaldığı yerden devam ettirmek için gayret ediyoruz. Rusya halkı Türkiye’de daha çok Antalya ve Muğla’yı turistik şehirler olarak görüyor, Hatay’ın da turizm açısından değerlendirilmesi gerektiğini düşündüğümüzden Rus gazetecilerin Hatay’ı ülkelerine tanıtmalarının önemli buluyoruz. Bu nedenle yerel ve ulusal basınımızla birlikte Rus gazetecileri de kentimizde ağırlamaktan mutluyuz" dedi.

"HATAY'IN KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİ GASTRONOMİSİNE DE YANSIYOR"

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra gastronomi kenti olarak da öne çıkan Hatay hakkında bilgi veren Savaş, şunları söyledi:

"Üç semavi dinin ilk ibadethaneleri burada. Dünyada sokakları ilk kez ışıklandırılan cadde yine Hatay’da. Gayrıresmi olimpiyatların yüzyıllarca yapıldığı yer yine Antakya’dır. Aynı zamanda burası farklı etnik köken ve inanıştan insanların kardeşçe yaşadığı bir şehirdir. Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Anadolu’nun ortasında yer almamız bize ticari yönden de büyük katkı sağlıyor. Şehrin kültür zenginliği gastronomisine de yansıyor. Hatay, 600’ün üzerinde yemek çeşidiyle UNESCO’nun 36 Gastronomi Şehri’nden bir tanesi olmuştur."

Savaş, daha sonra Rus gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin Rusya’da dikkatle takip edildiği ve seçimi millet ittifakının kazanması halinde ilişkilerin ne yöne evrileceğinin sormaları üzerine Savaş, seçimi en büyük partisi CHP olan Millet İttifakı’nın kazanması durumunda, Rusya-Türkiye ilişkilerinin çok daha iyiye gideceğine inandığını kaydetti.

"TÜRKİYE İLE RUSYA EDEBİ DOSTTUR"

Savaş, “Seçim sürecinin birçok ülkede olduğu gibi Rusya’da da takip edilmesi gayet doğal. Bizim ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Atatürk, Türkiye’nin kurtuluşunu çok zor şartlarda sağlamış ve yeni bir Cumhuriyet kurmuştur. Atatürk aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi’ni de kurmuştur. Atatürk önümüze ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesini koymuştur. Bu bizim halk olarak kulağımıza küpe olmuştur. Biz Rusya ile barış içerisinde olmak isteriz. Adayımız aşağı yukarı belli, biz kazanacağız. İktidar değişirse Rusya ile Türkiye ilişkileri mükemmel bir seviyeye gelecektir. Millet İttifakı’nın Rusya’ya karşı bir önyargısı olmadığını düşünüyorum. İlişkiler daha dostane ve stabil hale gelecektir ki ortak çıkarlarımız dostluğumuzun devamını gerektirir. Rus halkının bunu bilmesini isteriz, Türkiye ile Rusya’nın ebedi dostluğunu diliyorum.” diye konuştu.

Üç semavi dinin kesiştiği noktanın Hatay olduğunu söyleyen Savaş, 27-29 Haziran 2023’te ‘İnanç Fuarı’ yapmayı planladıklarını ve Rus yurttaşları da bu fuara davet ettiklerini sözlerine ekledi.

Toplantının ardından Rus gazeteciler, HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın konuğu olarak kentte tarihi ve turistik yerleri gezdi. Başkan Savaş’a misafirperverliğinden dolayı teşekkür eden gazeteciler, Hatay’ın tarihine, yemeklerine ve kültürel zenginliklerine tanıklık etmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: Suriye'yle barışalım sınır  kapılarını açalım

Editör: Yadigar Hanım