AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modeli yurttaşların cebine zam ve alım gücünün düşmesi olarak yansıdı.

Eylül ayında başlayan faiz indirimleriyle birlikte 2021 yılının son ayları döviz kurlarında yükseliş ve dalgalanma ile enflasyonda durdurulamayan artış ile sona erdi. Eylül ayında 7 lira 30 kuruş olan ve pek çok sektörde ithalat nedeniyle belirleyici olan dolar kuru dalgalanmaların ardından müdahalelerle ancak 13-14 lira arasında sabitlenebildi.

ENFLASYONDA YÜKSEK ARTIŞ

Türkiye, 2022 yılının ilk günlerine de yine zamla uyandı. Elektrik fiyatlarındaki yüksek artış ise yine raflara yansıdı.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi, aralık ayında yüzde 19,35 arttı. 2021 yılı enflasyonu ise yüzde 82,81 olarak gerçekleşti.

Rakamları gizlediği iddia edilen Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi'ni (TÜFE) yüzde 13,58 olarak açıkladı.

TÜİK'in açıkladığı resmi rakamlara göre 2021 yılı enflasyonu ise yüzde 36,08 olarak ölçüldü. TÜİK'in açıkladığı yıllık rakamlara göre son 19 yılın en yüksek enflasyon seviyesi görüldü.

AÇLIK SINIRI YÜKSELDİ

Türk-İş'in araştırmasında, ocak ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 4 bin 250, yoksulluk sınırı 13 bin 844 lira olarak hesaplandı.

BENZİN VE MOTORİNE ZAM

Benzin ve motorine art arda gelen zamlara ise bir yenisi daha eklendi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPSİS), 2 Şubat'tan geçerli olmak üzere benzin ve motorine zam geldiğini duyurdu.

EPGİS, bu geceden itibaren geçerli olmak üzere benzine 39, motorine ise 32 kuruş zam geldiğini duyurdu.

Editör: TE Bilişim