2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan ve Türkiye’deki vatandaşlara büyük gurur yaşatan Prof. Dr. Aziz Sancar Türkiye uygulanan vergi sistemi üzerinden hükümeti eleştirdi. Aziz Sancar, vergilere sitem ederken, "Bu durum da bilime zarar veriyor" ifadelerini kullandı.

Sabah gazetesinden Dilan Kaya'ya röportaj veren Prof. Dr. Aziz Sancar AKP'ye vergi çıkışında bulundu.

Söz konusu vergi çıkışında deneyler için kullanılan malzemelerin temininde sıkıntılar yaşandığını ifade eden Sancar ithal edilen bu maddelerin süresinin çok uzun olduğunu ve bunlardan vergi alındığını söyledi. Sancar bu uygulamanın bilime de zarar verdiğini öne sürdü.

Sancar konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Batı Avrupa ve Amerika düzeyinde değiliz fakat birçok alanda bütün Balkan ülkelerinden, Rusya'dan ve öteki Asya devletlerinden ileriyiz. Yani ben Türkiye'nin bilim konusunda Batı'dan geride olduğu görüşüne katılmıyorum. Türkiye'deki öğrencilerimle konuştuğumda en büyük sorunlarının deneyler için kullanılan malzemelerin temin edilmesinde yaşanan zorluklar.

Deneyler için bazı maddeleri ithal etmek lazım, bunu Amerika ve İngiltere de dâhil her ülke yapıyor. Ama bizdeki sorun bunların ithal edilme süresinin çok uzun olması ve üstüne vergi alınması. Bu durum da bilime zarar veriyor. İnşallah gerekli makamlar bu konuya da bir çözüm bulur. Çünkü bir malzeme istediğinizde bu malzemenin gelmesi uzun sürerse, Amerikalı, İngiliz veya Alman işi bitirmiş oluyor."

Editör: TE Bilişim