Daha önce Apple'ın iCloud hacklenmesinde yaşanan kişisel bilgilerin paylaşımına bu sefer Türkiye de vurdu. Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı'na sahip olan tam 50 milyon vatandaşın çeşitli kimlik bilgileri internet ortamında torrent olarak yayıldı. https://thanksgiving.epicm.org/ bu linke girdiğinizde formu doldur istediğine ulaş delilidir.

 

Yapanların hangi hack ekibine bağlı olduğu bilinmezken, yeni çipli kimlik kartı sistemine geçecek olan ve birçok bilgiyi veri merkezlerimizde saklanacağı durumun arifesinde böyle bir durumun yaşanması dikkat çekiyor.


HACKERLAR MESAJ DA VERDİLER

"Gerici ideolojiler, adam kayırma ve dinde aşırıya kaçmanın Türkiye'yi savunmasız ve acı çekecek hale getireceğini kim söyleyebilirdi?" benzeri bir mesaj ile dağıtıma çıkan tam sayıyla49,611,709 vatandaşın TC Kimlik No, Ad-Soyad, Anne adı, Baba adı, Cinsiyet, Doğum yeri ve tarihi, Nufüsa kayıtlı olduğu il ve ilçe ve adres bilgileri şu anda torrent ortamlarında yayılmaya başladı.

 

Yayımlanan bilgilerin yanı sıra Türklere de bir mesaj veren kimliği ve bağlı olduğu örgütün bilinmediği ekip;

 

-Bit shifting bir şifreleme türü değildir.

-Veritabanınızı indeksleyin. Bir işe yaramayan veritabanınızı düzeltmek zorunda kaldık.

-Arayüze karmaşık bir şifre koymak, size hiçbir koruma sağlamaz.

-Erdoğan hakkında bir şeyler yapın! Ülkenizi tanınır hale getirmek yerine yok ediyor!

 

Şeklinde madde madde mesaj veren bu durum karşısında ülkemizdeki gerekli merciiler ne gibi bir çalışma yapacak, bu durum için bir açıklama getirilecek mi bilmiyoruz. Verilen bilgilerin de oldukça önemli detaylar içermesi ve sahip olan kişinin bizler hakkında detaylı bilgiye ve birçok işlemi yapabilecek olması tüm Türkiye açısından önemli bir risk faktörü olduğunu unutmamak gerek.

"TRUMP ERDOĞAN'DAN DAHA AZ ŞEY BİLİYOR"

 

Son olarak ABD için "Donald Trump'ı kesinlikle seçmemeliyiz. O, bir ülkeyi yönetme konusunda Erdoğan'dan daha az şey biliyor." şeklinde mesaj da bırakan ekibin buradan aslında ABD merkezli olduğunu da görebiliyoruz. Ama şu anda Anonymous ya da farklı bir ekibin olup olmadığı da belli değil.


ERDOĞAN'IN, DAVUTOĞLU'NUN VE GÜL'ÜN BİLGİLERİ DE YAYINLANIYOR

Umarız bu bilgilerin internet ortamından silinmesi ve gerekli güvenlik önlemlerinin sağlanması noktasında aceleci oluruz. Çünkü şu anda güvenlik için paylaşmadığımız sitede açık olarakCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bilgileri sunulurken torrent dosyası olarak da bilgilerimiz yayınlanıyor. 

Detayları sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

 

GÜNCELLEME: Yaklaşık 2 ay önce Anonymous tarafından sızdırıldığı iddia edilen ve Ay Yıldız Team tarafından yalan olduğu bildirilen bilgilerin olduğu gündemde. O sıradaki yaşanan durumda vatandaşların kimlik bilgilerinin bir kısmının yayınlandığı belirtilmişti. Paylaşılan sitede 6GB büyüklüğündeki dosyada bu sefer bilgilerin tamamı olduğu iddia ediliyor. 2 ay önceki durumda söylenen 2010 yılı seçmen bilgileri ile alakasını araştırmaya devam ediyoruz.


GÜNCELLEME 2: Aşağıda görebileceğiniz görsel daha önce ortaya çıkan EGM kayıtlarından alındığı iddia edilen bir paylaşımdı. Yukarıdaki görebileceğiniz görsel ile aşağıdaki farklı olması konunun 2 ay öncekinden farklı olduğunu gösteriyor. Ancak paylaşılan dosyanın daha önceki ile aynı olup olmadığı net değil. Fakat burada rardan çıkan dosyanın 17GB büyüklüğünde olduğu belirtilirken güncel haberimizdeki 6GB büyüklüğünde.


 

GÜNCELLEME 3: Söylentilere göre bugün ortaya çıkan bilgiler daha önce yayımlanan 2010 yılı seçim kayıtlarının aynısı. Fakat "Bu haber eski" durumu yok. Bu haberde görmüş olduğunuz olay bugün çıkan bir durum. Hatta konusu geçen sitede yukarıda belirttiğimiz gibi açık açık devlet büyüklerinin kimlik bilgileri paylaşılmış. Eğer söylentiler doğruysa şu anda internette çatır çatır torrent'ten indirilen bu veriler 2010 yılı olduğunu kabul edelim. 

Eğer 2010 yılında reşit olup oy kullanabilecek kişilerin verileriyle bu verilerin sonuçta değişmemesi nedeniyle sorun teşkil etmekte. Yani 2010 yılında reşit olan her vatandaşın yukarıda belirttiğim bilgileri ile birçok işlem yapılabilir. Sorun da burada. Yani haber eski olup ısıtıp önünüze koymuyoruz. Bilgiler aynısı olsa bile tekrar ve farklı kişiler tarafından yayınlanmış oldu.

 

Eğer bilgiler indirildikten sonra kolay erişilebilir bir şeyse sadece TC Kimlik No ile birçok işlem yapılabilecekken bunu ele geçiren kötü niyetli kişilerde daha büyük ve daha ciddi verileri ele geçirebilecek demektir. Bu da ister 2010 yılı verileri olsun, ister güncel olsun ciddi bir sorun ve aynı zamanda tehlike arz etmekte.

 

Son olarak siteyi bulan ve bilgileri indiren arkadaşlar da bulunduğunu farkettik. Sizlere önerimiz dosyayı indirmemeniz. Çünkü dosyada bilgilerin yanı sıra birçok virüs de içerme olasığı çok yüksek, kendi bilgilerinizin olup olmadığını kontrol etmek için daha büyük sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim