Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Milli Uzay Programı'nın açıklanmasının ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapacak Türk bilim insanının seçimi ile Ay'a gönderilecek uzay aracının yapımı konusundaki çalışmalar devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Milli Uzay Programı'nın ardından uzay ve uydu çalışmalarına hız verildi.

Uzaylı İnsan Yolculuğu Uluslararası Günü dolayısıyla derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin ilk iletişim uydusu denemesi olan TÜRKSAT 1A, 24 Ocak 1994'te uzaya fırlatıldı ancak fırlatıcı rokette meydana gelen bir arıza nedeniyle 12 dakika 12 saniye sonra okyanusa düştü. Uydu teknolojilerine yatırımlarına devam eden Türkiye, 10 Ağustos 1994'te TÜRKSAT 1B ile uzayda yerini aldı.

Son olarak TÜRKSAT 5A uydusu, bu yıl 8 Ocak'ta ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü'nden uzaya fırlatıldı. Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan TÜRKSAT 5A'nın, mayısın ilk haftasında 31 derece doğu yörüngesine ulaşması ve haziranda hizmete alınması planlanıyor.

TÜRKSAT 5B haberleşme uydusunun da 2021'in dördüncü çeyreğinde uzaya fırlatılması amaçlanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı TÜBİTAK UZAY'ın liderliğinde, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'da ise mühendislik modeli ile uçuş modelinin entegrasyon faaliyetleri eş zamanlı gerçekleştiriliyor. Uydunun, bu yıl uçuş modelinin entegrasyon faaliyetleri tamamlanarak çevresel test aşamasına geçilmesi ve 2022 içinde de fırlatılması hedefleniyor.

Türkiye, TÜRKSAT uydularıyla haberleşme alanında Avrupa'yı, Afrika'yı ve Asya'nın Endonezya da dahil batı ve güney bölümünü (Rusya ve Çin hariç) kapsayacak.

Editör: TE Bilişim