Özel Haber / Habererk

Alexa 1 Nisan 1996’da kurulmuş, ABD merkezli ve amazon.com tarafından yönetilen bir internet şirketi olduğu biliniyor. Ayrıca diğer web sitelerinin web trafikleriyle ilgili bilgi veren bir web sitesini işletmesiyle tanınmakta olduğu bildirildi.

Alexa sağladığı istatistik bilgileri ile web sitelerinin sıralamasını yaptığı biliniyor.

Bir sitenin Alexa’daki sırası ne kadar yukarıdaysa, o site o kadar iyi, kaliteli ve başarılıdır diye düşünülüyor olması dikkat çekiyor.

Alexa sıralaması iyi olan siteler, reklam verenlerden daha fazla ve daha pahalı reklam alırlar şeklinde yaygın bir kanaat hakim olduğu bildirildi. O nedenle Alexa’da üst sırada olmak için çaba harcamaları dikkat çekiyor.

Alexa'ya üye siteleri kendilerini fazladan göstermesinden dolayı reklam ajansları ve hit ölçen sitelerin Alexa'yı ciddiye almadığı bildirildi.

Kamuoyunda yalancı robotlarla sitelere fazla sahte girişler göstererek okuyucuları ve ticari reklam ajanslarını kandırmaya çalışmaları anlaşıldı.

Bazı haber sitelerini sadece bir sektöre hitap ettiği halde Türkiye sıralamasında ilk 20'de görünmesi bu skandalın ortaya çıkması bakımından dikkatlerden kaçmadı.

İnternet kullanıcılarının, "Bir sektöre hitap eden bir haber sitesinin nasıl olur da 20.sırada olur?" Şeklindeki soruları sorduğu görüldü.

Bu haber sitesinin ise sadece denizcilik sektörüne hitap ettiği görüldü.

Alexa'nın bu skandalı büyük tepki çekti.

Buna benzer birçok skandalın görüldüğü Alexa'nın ne açıklama yapacağı merak konusu oldu.

Editör: TE Bilişim