Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre: Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-Basel seferini yapan uçağın tuvaletinde önceki gün, “Bomba var” yazılı notun bulunmasının ardından uçak Atatürk Havalimanı’na dönmüş ve ihbarın asılsız olduğu anlaşılmıştı. Olayın üzerinden 12 saat geçmeden bu kez saat 01.15’te İstanbul-Tokyo seferini yapacak olan THY uçağının tuvaletinde de yine uçakta bomba olduğuna ilişkin bir not bulundu. Uçak bunun üzerine güvenli alana çekilerek aranırken ihbarın asılsız olduğu ortaya çıktı. Uçak saat 05.42’de havalanabildi. Son 1 ay içinde THY uçaklarına yapılan bomba ihbarı sayısı böylece 6 oldu.

 

EL YAZILARI DA İNCELENİYOR
 

Şimdi uçaklara bu ihbarların neden yapıldığı tartışılmaya başlanırken, THY’de asılsız ihbarlara karşı savaş açmış durumda. THY, ihbarın kaynağını sonuna kadar araştırıyor. El yazısı ile hazırlanmış bir ihbar kağıdı varsa, tüm yolcuların el yazı örnekleri alınıyor. Polis uçaktaki yolcuların kimlik bilgilerini de inceliyor.
 

2 YIL HAPİS CEZASI
 

Bomba ihbarında bulunan kişilerle ilgili davalardan takipsizlik çıkıyordu. Ancak iki yıl önce önemli bir karar alındı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda iki yolcunun yaptığı bomba şakası mahkemeye gitti. Sanıklar ikişer yıl hapse çarptırıldı.
 

PAHALIYA PATLIYOR
 

Asılsız ihbarların maliyeti ise ihbarın yapıldığı yere ve uçuşa göre farklılık gösterebiliyor. Uzun menzilli uçuşlarda bu durum daha da riskli. Gidilecek yerde mesai saati geçeceğinden sefer iptal bile olabilir. Yolcular otele, kaybedilen 24 saat. Kaçırılan aktarmalar, işler ve tatiller... Yolcular havayolu şirketine dava bile açabiliyor. Tabiki fatura da havayolu şirketine kesiliyor.

Editör: TE Bilişim