Bartın Üniversitesi'nde dedektör köpek çalışması: Zararlı böcek tespiti için yeni yöntem
Bartın Üniversitesi'nde yürütülen bir doktora tezi kapsamında, dedektör köpeklerin bitki zararlılarını tespit etmedeki başarısı test edildi. Prof. Dr. Yafes Yıldız danışmanlığında gerçekleştirilen bu çalışma, Türkiye'de ilk kez denenmekte olup, sınır kapılarında bitki zararlısı karantinası önlemlerinde köpeklerin kullanılmasını hedefliyor. İnsanların böcek tespitinde yüzde 30 başarı oranına sahipken, köpeklerin daha yüksek ve hızlı bir tespit oranına ulaştığı belirtildi.
Çalışmada, 2014 yılında İstanbul ve Bartın'da tespit edilen ve karantinaya tabi olan turunçgil uzun antenli böceği (Anoplophora chinensis) kullanıldı. Sakarya Arifiye'den toplanan bulaşık fındık örneklerindeki zararlı larvaları ile yapılan testlerde, Ankara Köpek Koleji'nde Veteriner Hekim Tarkan Özvardar tarafından eğitilen "Zippo" isimli Border Colie cinsi köpek görev aldı. 2,5 ay süren eğitimde, köpeğe kokunun öğretilmesi ve diğer kokulardan ayrıştırılması hedeflendi.
Testler sonucunda, Zippo'nun gerçekten bulaşık örnekleri doğru tespit etme oranı (duyarlılık) ve gerçekten bulaşık olmayan örnekleri doğru tespit etme oranı (özgüllük) hesaplandı. Zippo'nun kütüklere konulan zararlı böcekleri çok kısa sürede, yaklaşık 10 saniyede tespit ettiği gözlemlendi. Prof. Dr. Yıldız, başarılı sonuçlar elde edildiğini belirterek, çalışmanın arazi ortamında devam etmesini ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün sınır kapılarında bu yöntemi kullanmasını önerdiklerini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.