ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyasın veri sağlayan ve 80 milyonun üzerinde Facebook kullanıcısının verilerini usulsüz kullanmakla suçlanan İngiliz veri analiz firması Cambridge Analytica iflas kararı aldı.

Cambridge Analytica, İngiltere'de iflas işlemlerine başlamak için girişimde bulunduğunu ve New York'taki federal bir mahkeme de iflas koruması başvurusu yapacağını duyurdu. Firma konuya ilişkin açıklamasında "medyanın yayın kuşatması şirketin tüm müşterilerinin ve tedarikçilerinin neredeyse tamamen yok olmasına neden oldu...Sonuç olarak, işi sürdürmeye devam etmenin artık mümkün olmadığı belirlendi." ifadelerine yer verdi.

Facebook kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg, şirketin veri sızıntısı skandalıyla ilgili ABD Temsilciler Meclisi'nde ve Senato'nda ifade vermişti. İfadesinde, "İnsanların Facebook üzerinde paylaşımlarına karşı sorumluluğumuz var" diyen Zuckerberg, "Hiç kimsenin uygulamalarımızı kullanarak demokrasimizin temelini sarsmasını istemiyorum" ifadeleriyle birlikte skandal nedeniyle özür dilemişti.

Kasım 2016'da gerçekleştirilen ABD başkanlık seçimlerinde önemli rol üstlendiğini söylediği ortaya çıkan Cambridge Analytica'nın CEO'su Alexander Nix 20 Mart'ta görevinden alınmıştı. Daha sonra Nix'in yerine atanan Alexander Tayler'ın da aynı şekilde görevine son verilmişti.

Editör: TE Bilişim