ÇÜ'den Kendi Kendini Yenileyebilen Malzeme Buluşu: Savunma Sanayisine Büyük Katkı
Adana Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ), insansız hava araçları (İHA) ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) başta olmak üzere hava ve uzay araçlarının gövdelerinde kullanılan malzemeyi kendi kendini yenileyebilen bir hale getiren önemli bir buluşa imza atıldı. Prof. Dr. Necdet Geren liderliğindeki ekip tarafından geliştirilen ve patentini aldıkları bu malzeme, Türkiye'nin savunma sanayi ve havacılık sektörüne büyük katkı sağlaması bekleniyor.
Son 10 yıldır elyaf takviyeli polimer kompozitler üzerinde çalışan Prof. Dr. Geren ve ekibi, bu malzemedeki katastrofik kırılmaları önleyerek, kendi kendini tamir etme özelliği kazandırdı. Bu yenilikçi malzeme, Airbus ve Boeing gibi devlerin son teknoloji uçaklarında ve İHA-SİHA'larda kullanılan karbon elyaflı polimer kompozitlerin dezavantajlarını ortadan kaldırmayı hedefliyor. Malzemenin, ağırlık ve dayanıklılık oranı açısından da üstün performans göstermesi bekleniyor.
Prof. Dr. Geren, geliştirdikleri malzemenin hava ve uzay araçlarında kullanılmasıyla, dışarıdan gelebilecek darbelere karşı daha güvenli iniş imkanı sağlanacağını vurguladı. Ayrıca, elektrikli araç bataryaları, hidrojen depolama tankları ve rüzgar türbini kanatları gibi çeşitli sektörlerde de kullanılabileceğini ve ülke ekonomisine milyarlarca dolarlık katkı sağlayabileceğini belirtti. Ekip, aldıkları 8 patent için sanayicilerden destek bekliyor.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.