Twitter kullancısı zet lorento adlı kullanıcı deprem sonrası iletişim ağımız için 7 tavsiyede bulundu. Bilişim, teknoloji, internet gibi konularda takipçilerine oldukça yararlı bilgiler sunan, twitter sayfası şunları yazdı.

"1-Yaşanan deprem sonrası GSM operatörlerinin çökmesi oldukça kötü bir durum. Kişisel olarak neler yapılabileceğine dair birkaç önerim olacak. Eğer bu öneriler dikkate alınırsa en azından yoğunluk sebebiyle bu tür çökmeler yaşanmaz. Ayrıca depremi yaşayan herkese çok geçmiş olsun

2- Japonya ve Haiti gibi yerlerde yaşanan depremleri ve bireylerin davranışlarını, neler yaptıklarını incelememiz gerek. 8.9 şiddetindeki depremden kurtulan bir ülke Japonya. Teknolojisinden bahsetmiyorum. Direkt vatandaşların davranışlarından bahsediyorum. Bizler de yapabiliriz.

3- GSM operatörlerinin yoğunluktan dolayı çökmesi belki engellenemez fakat Japonya’daki bilinçli vatandaşlar gibi bu çökme durumuna bir süreliğine engel olabiliriz. Peki ne yapmalıyız? Basit öneriler neler?

4- Eğer acil bir durum yoksa sesli iletişimi kullanmamaya özen gösterin. Mümkünse iletişim için SMS ya da anında mesajlaşma uygulamalarını kullanmalısınız. Bugün #İzmir depreminde internet çekerken sesli iletişimde sorun yaşandı. Bazı yerlerde sorun hala devam ediyor. #deprem

5- Deprem gibi acil durumlarda ağ trafiğini yavaşlatacak hareketlerden kaçınmamız gerekli. Örneğin telefon ya da tabletlerimizden video izlemek ağ trafiğini yavaşlatır. Tüm şehir bunu yaparsa sorun yaşanır. Örn: Sosyal medya profillerinizdeki oto video izlemeyi durdurun.

6- Sesli görüşme yapan kişilerin görüşmeyi mümkün olduğunca kısa tutması sadece kendisini düşünmek yerine tüm depremzedeleri düşünmesini sağlar. Bu tür acil durumlarda tavsiyem sesli görüşme yapılmaması. #deprem

7- Ve en önemli konulardan birisi ise: PAROLALAR. Deprem sonrası modeminizin arayüzüne erişebiliyorsanız wi-fi parolalarınızı kaldırın. Parolasız modemler çevrenizdeki insanların aileleri ya da yakınları ile iletişim kurmasını kolaylaştıracaktır. Flood bitti, geçmiş olsun."

Editör: TE Bilişim