Prof. Dr. Aziz Sancar; İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından verilen 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü "DNA onarımı" hakkındaki bilimsel çalışmasıyla kazandı. Sancar ödülünü aynı dalda Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile paylaştı. Peki Aziz Sancar kimdir? 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde doğan Aziz Sancar, DNA çalışmalarıyla tanınan bir bilim insanı. Şu anda Kuzey Carolina Üniversitesi Üniversitesi Tıp Okulu'nda Biyokimya ve Biyofizik profesörü...

İşte Aziz Sancar'ın biyografisi... Mardin Savur'da, 1946 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladı, ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimini tamamladı. Savur'da iki yıl doktor olarak çalıştıktan sonra, Dallas'ta Teksas Üniversitesinde doktorasını, Moleküler Biyoloji dalında, DNA onarımı üzerinde 1977 yılında tamamladı. Dr. Sancar Yale Üniversitesi'nde yine DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı.

1982 yılında UNC Chapel Hill'de Biyokimya ve Biyofizik alanlarında çalıştı. Burada da DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve Biyolojik saat üzerinde çalıştı. 288 makale ve 33 kitap yayınladı. Prof. Sancar, ABD'de Ulusal Bilimler Akademisi ve Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi, Türk Bilimler Akademisi üyesidir. Vehbi Koç Vakfı'nda 2007 yılında ödül aldı. Sancar, Chapel Hill'de eşi Gwen Sancar ile yaşıyor.

Aziz ve Gwen Sancar, Carolina'daki Türk Evi'nin kurucuları. Okuma yazma bilmeyen 8 çocuklu bir ailenin ferdi olan Sancar ve kardeşleri ailesi tarafından okumaları için olağanüstü gayret gösterdiler.

2008 yılında Nort Carolina Chapel Hill'de Türk Dünyasından özellikle öğrenci ve stajyerlerin hizmetine kendi evini vakfetti. Burada Türk-İslam kültürünü yasatmak adına faaliyetler icraa etti. Kendisi şahsen hafta sonları küçük Türk çocuklarına Kur'an derslerinin verilmesi için programlar düzenledi.

Katıksız bir Türk-İslam neferi olan Sancar,Doğu Türkistan için yapılan her etkinliğe şahsen destek verdi. Milli ve Dini bayramlarda her daim etkinlik düzenledi. Kendi tatil günlerinde bile hiç tatil yapmadan bu tür faaliyetleri aksatmadan devam ettirdi. Yüzlerce öğrenci okutan,Türkiye'deki vakıflarda sayısız konferans veren Sancar bilimin ilerlemesinde isimsiz nefer oldu. O Mardin'li bir vatan evladı olarak Savur'daki evinin duvarından hiçbir zaman Oğuz Kağan ve Ergenekon'dan çıkış tablolarını indirmedi. Ülkücü ruhunu hiçbir zaman yitirmemiş, çilesini, bedelini,hizmetini her her platformuda yaşamış ve yaşatmış bir Türkİslam Ülkücüsüdür.Amerika ya ilk gittiğinde bir 19 mayısta evinin camından Türk bayrağı astığı için İndirmeyi reddettiğinden Tutuklandığı bile vardır.

Eşi Gwen Sancar 'ı ki oda Prof.Dr'dur,Özellikle Türk soyu olan bir kızılderili kabilesinden olduğu için seçtiğini ifade etmiştir. Şimdi adını, soyadından ibaret uzaktan akrabası olan ve hiçbir zaman görüşmediği hdp li mithat sancarla anmaya çalışmak pkklı sitelerin oyunudur.

Türk İslam bilim adamları arasına adını altın harflerle yazdıran Sayın Aziz Sancar bu kargaşa günlerinde umut ve gurur kaynağımız olmuştur. Kendisine hayatında başarılar diler bize bu gururu yaşattığı için şükranlarımızı sunarız.

Editör: TE Bilişim