Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu geçtiğimiz hafta Ali Ağaoğlu ve 8 işadamıyla takımının Eskişehirspor’la oynadığı maçın ardından İstanbul’a dönmek için Acun Ilıcalı‘nın geçen ay yaklaşık 25 milyon TL vererek satın aldığı 10 kişilik Challenger 300 model uçağını kiraladı.

Takvim gazetesinden Mevlüt Yüksel'in haberine göre, Gündüz Akyazı Spor Kompleksi Projesi'nin açılışının yapılması ve akşam da Trabzonspor'un Eskişehir'i 1-0 yenmesi ile keyfileri yerinde olan işadamlarının bu mutluluğu ise uzun sürmedi. Trabzon Havaalanı'ndan kalkışından hemen sonra uçak, bilgisayar sistemindeki bir hata nedeniyle, 80 derecelik bir açıyla yükselmeye başladı.

PİLOT ÖNLEDİ

Burnu yukarı kalkan uçak stall pozisyonuna geçerek düşmeye başlamasına ramak kala pilot tarafından kurtarıldı. Burnu yaklaşık 85 derece kalkan uçak eğer 90 dereceye ulaşsaydı pilot müdahalesine rağmen kurtarılamayacaktı. Ama uçağı otomatik pilottan alan kaptan, soğukkanlı davranarak yavaşça uçağın burnunu indirdi ve normal seyir pozisyonuna getirdi.

İKİ GÜNLÜK BEBEĞİZ

Acun Ilıcalı‘dan kiraladıkları uçak ile İstanbul'a gelirken, büyük tehlike atlatan Trabzonspor Kulüp Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu yaşadıklarını TAKVİM'e anlattı. Hacıosmanoğlu “Ali Ağaoğlu ve 8 arkadaşımızla beraber Trabzon’dan İstanbul’a dönüyorduk. Kalkıştan kısa bir süre sonra uçak otomatik pilotta olduğu için, dikilmeye başladı. Uçak içinde bu nedenle büyük bir panik yaşandı. Ancak tecrübeli pilot arkadaşımızın sayesinde kurtulduk. Sonradan öğrendiğimize göre, uçak 85 dereceye kadar yükselmiş. Zaten 90′da da yapacak bir şey kalmıyormuş. Tabii verilmiş sadakamız varmış. Sevenlerimizin duası ile yaşıyoruz. Şu an iki günlük bebek gibiyiz. Yeniden doğduk” diye konuştu.

DEĞERİ 48 MİLYON TL

Challenger 300 uçaklarının menzili 5 bin 741 km. Saatte 891 km. hıza sahip uçak, iki pilot, bir kabin memuru uçuş ekibine sahip. Uçağın sıfır modelinin satış fiyatı ise 48 milyon lirayı buluyor.

STALL NEDİR?

Bir uçak tırmanışa geçtiği zaman uçuş açısı artar ve hava, kanatlarının üzerinden düzenli olmayan bir şekilde akmaya başlar. Eğer bir uçak yeteri kadar gücü olmadan çok dik bir şekilde yükselmeye başlarsa hava akımı kanadın üzerinden akabilmek ve kaldırma kuvveti yaratabilmek için yeteri hıza sahip olamaz. Havanın akışı bozulur ve uçak geri dönülmez bir şekilde yere doğru düşmeye başlar. Bu duruma stall denir.

Editör: TE Bilişim