F-Secure, çevrimiçi alışveriş ve bankacılık işlemleri yapan tüketicilerin bilgisayarlarında bu iş için özel bir internet tarayıcısı bulundurmalarını ve ilgili işlemlerde yalnızca bu tarayıcıyı kullanmalarını öneriyor.

Özel günler öncesi internet sitelerinin sunduğu fırsatlar, farklı seçenek ve fiyatlar eşliğinde tüketicilerin dikkatinin normalden daha fazla dağılmasına neden oluyor.

Bu da çevrimiçi alışveriş yapan tüketicilerin kredi kartı ve bankacılık şifresi gibi kişisel bilgilerini ele geçirmeye çalışan zararlı bağlantılara tıklama olasılığını artırıyor.

F-Secure, yalnızca internet alışverişlerine özel ve Java özelliği kapatılmış bir tarayıcıyı sistemde bulundurmanın bu gibi tehditlerin önüne geçebileceğine dikkat çekiyor.

Özel Tarayıcıyla Kullanıcı Daha Fazla Odaklanıyor

F-Secure Güvenlik Danışmanı Sean Sullivan, bu önemli tavsiyeyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Tüketiciler özellikle internette aşırı bilgi bombardımanına maruz kaldıkları zamanlarda tuzağa düşmeye daha meyilli oluyorlar. Birçok tarayıcı penceresinin bir arada açıldığı, hızlı bilgi akışının söz konusu olduğu durumlarda zararlı bir linke tıklamak veya istenmeyen bir yazılımı bilgisayara indirmek daha büyük bir risk haline geliyor. Tüketicilerin bilgisayarlarında F-Secure Internet Security gibi kapsamlı bir güvenlik yazılımı bulundurmaları çevrimiçi tehditlerden korunmaları açısından çok önemli. Bunun yanında, bilgisayarınızda yalnızca internet alışverişine ve internet bankacılığına ayrılmış bir tarayıcı bulundurmanız güvenlik riskini daha da azaltacaktır.”

Sullivan’a göre finansal işlemlerde yalnızca bu iş ayrılmış bir tarayıcı kullanmak, güvenliği artırmanın yanı sıra kullanıcının yaptığı işin önemine daha iyi odaklanmasını sağlıyor.

Yalnızca finansal işler için ayrılmış bir tarayıcıyı kullandığınızı bilmek, tıkladığınız bağlantılara ve size sunulan bilgilere daha fazla konsantre olmanıza ve olası tehditleri daha çabuk fark etmenize yardımcı oluyor.

Finans Odaklı Tarayıcınızda Java’yı Kapatın

Sullivan’a göre bu iş için ayrılmış olan tarayıcının hangisi olduğu çok da önemli değil. Örneğin Chrome veya Internet Explorer’ı günlük işler için kullanırken, Firefox veya Opera’yı yalnızca çevrimiçi alışveriş ve bankacılık işlemleri için ayırabilirsiniz.

Bununla birlikte tarayıcılarınızı güncel tutmanız çok önemli.

Ayrıca F-Secure güvenlik uzmanları, internet üzerindeki tarayıcı odaklı tehditlerin daha çok Java açıklarını hedef almasından hareketle, için bu iş için ayırdığınız tarayıcıda Java özelliğini kapatmanızı öneriyor.

Farklı işler için farklı tarayıcılar kullanmayı “hijyen için bir gereklilik” olarak değerlendiren Sullivan, bunu şöyle örnekliyor: “Kişisel hijyeninize dikkat etmezseniz mikrop kaparak hasta olabilirsiniz. Hassas süreçlere yönelik farklı tarayıcılar kullanmak da bunun gibidir. Virüs kapmak istemiyorsanız, bu konuya dikkat etmeniz gerekir.”

Hijyenik Tarayıcı Alışkanlığı İçin Öneriler:

Çevrimiçi alışveriş veya bankacılık gibi finansal işleriniz için sadece bu işe özel bir tarayıcıyı bilgisayarınızda bulundurun.

Tarayıcınızı ve eklentilerini daima güncel tutun.

Gerekmedikçe Java özelliğini açmayın. Java gerektiren finans odaklı bir siteye girmeniz gerekirse, sadece bu siteye özel Java özelliği açık bir diğer tarayıcı alternatifi bulundurmayı düşünün.

Editör: TE Bilişim