Salican Şaripov, Kırgızistan'ın Oş ili sınırları içerisindeki Uzkent ilçesinde 1964 yılında doğdu. Kendisi ayrıca etnik olarak Özbek kökenli.

İlk uzay deneyimini bundan 20 yıl önce 1998 senesinde yaşayan astronot Şaripov daha sonrasında da çeşitli uzay görevlerinde bulundu. 2004 ve 2005 yıllarında da uzay görevlerine çıkan Şaripov 2005 yılındaki görevinde uzay boşluğunda 10 saat 34 dakikalık bir yürüyüş gerçekleştirdi. Astronot Şaripov 2008 yılında emekliye ayrılsa da şu anda ABD-Rusya ortak Mars yolculuğu programında kalıcı bir rol oynuyor. 

Salican Şaripov, "Vecherniy Bishkek" sitesine verdiği röportajda Mars'a insan yolculuğu programı hakkında da bilgi verdi. Şaripov, "Mars'a uçuşumuz çok yakında olacak diyemem. Birçok zorluk var. Bu çok ama çok uzun yolculukta astronotların sağlıklarının koruması çok güç. Mars'a ulaştıktan sonra da zorluklar yeni bir boyuta ulaşıyor. Radyasyon çok kuvvetli. Ne bu sorunlar ne de başkaları henüz bir çözüme kavuşmadı." ifadelerini kullandı. 

Salican Şaripov Mars'a gidecek araçta Kırgızlara ait bir çanta hazırladığını da açıkladı. Bu çanta içerinde Kırgız kültürüne ait öğeler bulunmak ile beraber mutlaka Manas Destanı'nın da yer alacağını belirtti.

Editör: TE Bilişim