Mavi Balina gündem olmaya devam ediyor. Bugüne kadar pek çok genci intihara sürüklediği gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan oyun nedense yok edilemiyor. Mavi Balina’nın psikolojik bir silah olduğu ve resmi bir internet adresinin olmadığı gibi yasal satışının da bulunmadığı biliniyor. Rusya menşeili sayfanın erişimleri kötü amaçlı kişiler tarafından sağlanıyor. Sosyal medya Uzmanı olan Tugay Demirdelen ise aileleri uyarıyor:  Black Mirror (Kara Ayna) televizyon dizisinin ‘ShutUpandDance’ (Sus ve Dans Et) adlı bölümünde de işlenip ve anlatılan bu hikâyede, web kamerasından çekilen gizli görüntülerini yayınlama tehdidinde bulunan hackerlar, kurbanları örgüt adına suç ve cinayet işlemeye zorluyordu. Bugün yaşadığımız senaryo ise dizide işlenenden daha vahim.

MAVİ BALİNA BİR OYUN DEĞİLDİR

Mavi Balina bir oyun mudur?

Asla bir oyun değil. Mavi Balina, Rusya menşeili, 50 aşamalı bir senaryo olarak karşımıza çıkıyor. Hükümetlerin, devletlerin veya ilgili kurumların bir sunucuyu kapatması Mavi Balina’yı durduramıyor. Çünkü bunun merkezi yapısı yok. 50 aşamalı senaryoyu maalesef uyguluyorlar. Çocuklarımızın neden bunlardan medet umduğu, kendilerini kanıtlamaya çalıştığına odaklanmalıyız.  

Erişim nasıl sağlanıyor?

Senaryoya erişimde kişi ‘Ben bu oyunu oynamak istiyorum’ diye Mavi Balina hashtag’i gönderilmesiyle başlıyor.  Karşı taraftan ilgili kişi veya kişiler bu işe yönlendirilmiş olanlarla irtibata geçiyor. Hashtag sahibine fotoğraflar ve görevler gönderiyor. Belirli saatlerde izlenmesi için korku içerikli filmler gönderiyor. Yaptığı bu aktiviteleri fotoğraf çekerek sosyal medyadan kendilerine iletilmesini sağlıyorlar. 

Mavi Balina’ya oyun yerine ne diyeceğiz?

Bu senaryoyu çıkaran kişinin kurbanlarına verdiği tanım, biyolojik atıktır. Bugüne kadar 130 kişinin intihar ettiği, Türkiye’den bir kişinin, Almanya’dan da bir Türk’ün intihar ettiğini biliyoruz. Bunlar resmi rakamlar. Evde dört duvar arasında bilgisayar önündeki çocuğunuzun sanal ortamda ne yaptığını bilmeniz çok zor. İçeride kiminle yazışıyor bilmiyorsunuz.  

Hedef kitlesi kimler?

Hedef kitleyi istekleri yerine getirecek bireylerden seçiliyor. Kendini kanıtlamak isteyen çocuklar, koluna bıçakla balina kazıyıp fotoğrafını gönderiyor. Vücuduna eziyet etmesi, gece kalkıp korku filmleri izlemesiyle bilinçaltına yönlendirme yapılıyor. Buna uyacak gençler, kişiler seçiliyor. 

Erişim sağlayan ülkeler özellikle seçilen ülkeler mi?

Ülke bazında hedef yok. Çünkü sosyal medyada,  hangi ülkeden olduğunuzu belirleme gibi bir özellik yok. Bugün o ekibin kurucularının tamamı içeri atılsa bu liste elimizde olduğu için yarın başkaları çıkacak ve uygulayacak. Bir de linklerin merkezi yapısı yok. Ama link ‘vk.com’ dediğimiz Rusya’nın Facebook’u olan siteden yayılıyor. Türkiye’de site ile ilgili erişimler engellendi. Ancak burası sadece bu işin merkezi olmadığı ve burayı Türkiye’den kullanan kişiler olduğu için mecburen tekrar açıldı. Çünkü ‘vk’ Rusya’nın sosyal medyası. 

Talimatların 50 parkur olmasının sebebi nedir?

Psikolojik bir çalışma olabilir. Gençlerin psikolojik bir eşik değeri olabilir. Belirli bir şeye odaklandığı ve yerine getirmek için belirlenmiş bir rakam diyebiliriz.  

Son bölümde neler oluyor? 

Kana yavaş yavaş verilen ilaç gibi düşünün. Merak gençlerin en çok ilgisini çeken şey. Bu oyun da tamamen merak duygusu güdüyor. Yani kendini kanıtlamaya çalışma hissiyatı. Gençlerimize kendilerini kanıtlayacak, ifade edecek bir platform sunmadık. Bu boşluğu sosyal medya aracılığıyla tamamlıyorlar. 

‘Mavi Balina’ tehlikesi devam ediyor… 200 çocuk intihar etti

Dünya üzerinde neredeyse 200 kişinin intiharına sebep olan Mavi Balina, ülkemizde de 2 çocuğun hayatını aldı. Oyunla ilgili tehlikeler devam ederken ailelere önemli görevler düşüyor.

Bir Rus mühendis tarafından dizayn edilen Mavi Balina oyunu, verdiği komutlarla bireylerin kendisine ve çevresindekiler çeşitli zararlar vermesine hatta bireyin intihar etmesine sebep oluyor. Dünyada 130'dan fazla insanın ülkemizden ise 2 kişinin intiharına sebep olan Mavi Balina oyunu hakkında bilgi veren Kocaeli Üniversitesi Uygulama ve Araştırma hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Doç. Dr. Nursu Çakın Memik ve Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzm. Dr. Selcen Esenyel, oyunun tehlikelerinden bahsederek, çocukların bu tür tehlikeli oyunlardan nasıl kurtarılacağı hakkında açıklamada bulundu.

200 KİŞİ İNTİHAR ETTİ

Oyunun çocukları tehdit ederek sonuna kadar devam etmesini sağladığını ve sonunda de intihar etmesine sebep olduğuna dikkat çeken Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Selcen Esenyel, “Mavi Balina oyunu son zamanlarda dünyada ve ülkemizde de tartışılan bir tanesi. İnternette kişilerin aldığı komutları bilgisayar ortamında kamera yöntemiyle devam ettirilen bir oyun. Aslında bu komutlar şiddet ve korku içermekte. Kişiden kolaydan zora giden komutları yapması istenmekte ve kişinin korkusu, cesareti sorgulanmakta ve en sonunda da duygusal bir istismarla kişiden tehdit yoluyla bazı şeyler istenmekte. Oyunun aşamalarında ‘eğer bunu yapmazsan ailene zarar veririz' gibi komutlarla çocuktan sonuna kadar devam ettirilmesi sağlanıyor ve çocuklar da bunu devam ettirme eğiliminde oluyor. En sonunda da çocuk intihara sürükleniyor. Şu ana kadar yaklaşık 200 kişinin Mavi Balina yüzünden intihar ettiği tahmin edilmekte ve bunun engellenmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor hem ülkemizde hem de dünyada. Türkiye'de de biri Almanya'da yaşayan biri de Ankara'da yaşayan 2 gencin intihar ettiğini biliyoruz” dedi.

Oyunun aşamalarının şiddet ve korku içermesinin de çocukları cezp ettiğini vurgulayan Esenyel, “Ergenlikte ailesi ile ilişkileri kopuk, okulla ilişkisi problemli ya da arkadaş ilişkisi olmayan, içine kapanık, çekingen, uzun süre bilgisayar ve televizyon başına kapanık çocuk ve ergenlerin bu oyuna daha fazla yakalandığını biliyoruz. Bu tür oyunlarda kurtulmanın yolu, ebeveynlerin sağlıklı iletişiminden geçiyor” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLAR NEDEN MAVİ BALİNA OYUNUNA İLGİ GÖSTERİYOR?

Çocukların bu tür oyunları oynamasının bir sebebinin de merak olduğuna değinen Kocaeli Üniversitesi Uygulama ve Araştırma hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Doç. Dr. Nursu Çakın Memik ise, “Mavi Balina, bu tarz bilgisayar oyunları ve bu riskli davranışlar buz dağının görünen kısmı sadece. Altta yatan bir sürü faktör var aslında. ‘Çocuk buna neden ihtiyaç duyuyor, yapabileceği daha sağlıklı neler var?' sorularını cevaplamak gerekir. Ailenin bunu fark etmesi gerekiyor. O nedenle bu Mavi Balina oyunu merak konusu tabi ki. İnsanlar ismini bile telaffuz etmek istemiyor bazen. Çünkü insanlar bunun üzerinde konuştukça daha çok merak ediyorlar, araştırıyorlar ve kendilerini bu oyunun içinde buluyorlar” şeklide konuştu.

Oyunu çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Memik, çocukların bu tür oyunlara yönetiminin nasıl giderileceğine değinerek, “Eğer aile çocuğunun Mavi Balina gibi riskli oyunlar oynadığını fark ediyorsak, mutlaka o ailenin bir uzmandan yardım alması gerektiğini biz öneriyoruz. Çünkü çözümü için sistemli bir şekilde ilerlemek gerekiyor. ‘Bu çocuk neden böyle bir oyunu oynama sebebi duyuyor?' gibi soruları saptamak lazım ve yavaş yavaş ilerlemek gerekiyor” şeklinde konuştu.

ÇOCUĞUNUZU TANIYIN

Ebeveynlerin çocuğunun bu tür oyunları nasıl fark edebileceği hakkında bilgi veren Memik, “Eğer çocuk aileden birazda kopuyorsa, biraz daha uzaklaşıyorsa, endişeliyse, gece uykuları bölünüyorsa, özellikle gece bilgisayarda vakit geçiriyorsa anne ve babanın şüphelenmesi lazım. Sürekli anne ve babanın çocuğunun başında olması gerekmiyor ama arada onu takip etmesi, bazı şeylerin farkında olması gerekir. Anne ve baba çocuğu tanıyorsa çocuğundaki değişiklikleri gözlemler” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim