~~Brezilyalı ünlü hakim: Yolsuzluğun temelinde yeniden seçilme tutkusu var

 

 

 

~~Kurumsal bütünleşme aşamasındaki ülkelerde görülen bütün yolsuzlukların temelinde, iktidara yerleşen politikacıların yeniden seçilme tutkusu olduğunu savunan Barbosa, hükümetlerin -yeniden seçilme ihtimali olmaksızın- 5 yıllığına göreve gelmeleri durumunda yolsuzlukların kendiliğinden biteceğini iddia etti.

"POLİTİKACILARIN YENİDEN SEÇİLME TUTKUSU KİRLİ İTTİFAKLARI ZORUNLU KILIYOR"

"Politikacıların yeniden seçilme tutkusu, devletin başındakilerinin normalde hiç görüşmeyeceği kişilerle pazarlık yapmasını zorunlu kılıyor." diyen Barbosa, bu arayışın aynı profile sahip devlet adamlarında, makam koltuğuna oturur oturmaz bir ihtiyaç olarak zuhur ettiğini ifade etti. Tecrübeli hâkim, devletin hangi birimini yönetirse yönetsin, seçimle iş başına gelen bir idarecinin, yeniden seçilmek için farklı ittifaklara girdiğini ve bu işleyişin sistemin bozulmasına yol açtığını kaydetti.

Konuşmasında farklı konulara da değinen Barbosa, seçim kampanyaları ile ilgili düzenlemeye gidilmesi gerektiğini; örneğin propaganda süresinin kısaltılması ve yapılan konuşmaların siyasi söylemlerin ötesinde, halkı bilgilendirme amaçlı olması gerektiğini dile getirdi.

Barbosa ayrıca, yaklaşan seçim öncesi seçmene yönelik bazı tavsiyelerde de bulundu. Kamuoyu araştırmalarına yansıdığı şekliyle yolsuzluk iddialarının yargılanması sürecinde Brezilya halkından büyük destek gören ünlü hakim, yalnızca ait olduğu sosyal çevreyi değil, ülkenin bütününü tanıyan ve topluma ayrıştırıcı değil bütünleştirici şekilde yaklaşan liderlerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

"YANDAŞ KAPİTALİZM SONA ERMELİ"

Ekonomi yönetimine dair bazı tespitlerini de paylaşan Barbosa, hükümetlerin yatırımcıyı cezbedecek üretime dayalı bir para politikası gütmesinin elzem olduğunu ve yandaş kapitalizminin sona ermesi gerektiğini vurguladı. Üreticinin her koşulda desteklemesi gerektiğini hatırlatan Barbosa, sistemden kopan parçaların yeniden üretim çarkına dâhil edilmesinin önemine işaret etti.

Uluslararası ilişkilerde ülke imajını zayıflatacak hamlelerden uzak durulması gerektiğini belirten Brezilyalı hâkim, rekabet koşullarının dikkate alınmasını ve diyaloğa daha açık bir ülke olunması gerektiğinin altını çizdi. Sosyal alanda eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik çaba sarf edilmesi gerektiği ve toplum katmanları arasında var olan eşitsizliğin giderilmeye çalışılması gerektiğine değindi.

Barbosa son olarak, bir ülkede hızlı ve güvenilir bir yargı sisteminin hayati önem taşıdığını ve demokratik ülkelerde adalet mekanizmasının bütün boyutlarıyla öne çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.

JOAQUIM BARBOSA KİMDİR?

Brezilya'da Yüksek Mahkeme Başkanlığı'nı yürüten ilk siyahi hâkim. Eski Devlet Başkanı Lula da Silva döneminde, ırka dayalı ayrımcılığa karşı sembolik bir isim olarak yargı sisteminin en üst makamına ataması yapıldı. Geçtiğimiz aylarda sürpriz bir şekilde istifa eden Barbosa, 11 yıllık görev süresi içinde birçok önemli davanın yanı sıra iktidar partisinden önemli isimleri cezaevine gönderen yolsuzluk dosyasını sonuna kadar götürdü.

Sert kimliği, dik duruşu ve sıra dışı açıklamalarıyla birçok polemiğe konu olan Barbosa, ülke medyasının en çok konuştuğu isimlerden birisi oldu. İstifasının ardından başkan adayı olacağı söylentileri yayılan ve birçok kesim tarafından destek gören Barbosa, şu an için siyasete girmeyi düşünmediğini beyan etti.

Editör: TE Bilişim