Mete Sönmez / Habererk / Muğla

Proje hayata geçtiğinde İstanbul’a içme suyu sağlayan 11 tane göldeki akaryakıtlı tekneler güneş enerjili olarak dönüştürülmesi planlanıyor.

Emek Marin tarafından arge çalışmaları tamamlanan ve bir süredir Dalyan Kanalları ile Gökova Körfezi’nde deneme sürüşleri yapılan Ekobot Projesi kapsamındaki Yalı Çapkını isimli güneş enerjili tekne ülke genelinde ses getirmeye devam ediyor. Teknenin İstanbul’a içme suyu sağlayan ve halen akaryakıtlı teknelerin kullanıldığı göllerde kullanılması için çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda Türkiye İçme Suyu Havzalarını Koruma ve Potansiyelini Geliştirme Derneği Başkanı, Su Ürünleri Mühendisi Memduh Gürbüz, bölgeye geldi ve Yalı Çapkını projesini hayata geçiren Emek Marin yetkilileri ile görüşme yaptı.
Konu hakkında açıklamada bulunan Memduh Gürbüz, “Terkos Gölü ve etrafındaki havzayı korumak ile ilgili çalışmalarımız var. Şu an Terkos gölünde 300’e yakın balıkçılık yapan tekne var, hepsi akaryakıt ile çalışan tekneler. Biz bunların dönüşümünü sağlayarak güneş enerjili ve elektrikli tekneler olmasını sağlamak istiyoruz” dedi. 

İstanbul’un içme suyunu sağlayan 11 tane su kaynağının bulunduğunu Terkos Gölü’nün de bunların içinde en önemli olan kaynak olduğunu belirten Memduh Gürbüz, “Malumunuz istanbul’un içme suyu kaynakları çok önemli, bunların da korunması için oradaki akaryakıt teknelerinin dönüşümünün sağlanması lazım. Bu dönüşümle beraber tekneler ile yapılabilecek gezi ve seyir alanının da oluşması lazım. Özleyiş beyle de tüm arge aşamasını takip ettik. 2 yıldır sürdürdüğü çalışmaların sonuna geldiğini gördük. Bunu bölgede nasıl uygulayabiliriz, bunu görüşmek üzere geldik. Kendisinin bize aktardığı bilgilerden çok mutlu olduk ve heyecanlandık. Deneme sürüşümüzden de çok keyif aldık” dedi. 

Dönüşümün sadece Terkos Gölü ile sınırlı kalmayacağını belirten Gürbüz, “Terkos Gölü’nde başladığımız bu çalışmanın devamında, İstanbul genelinde bir dönüşüm çalışmasına başlayacağız. Bu yüzden çok sayıda balıkçı ve gezi teknesi talebimiz olacak” dedi. 

Emek Marin sahibi Özleyiş Çakır Yalıçapkını’nın 2 yıldır arge çalışmalarının yapıldığını ve sınıfının en iyi teknelerinden bir tanesi olduğunu belirterek, “Memduh bey de İstanbul’da 2 yıldan bu yana yaptığımız arge çalışmalarını yakından takip etti, devamlı görüşlerimiz aldı, son durumlara geldiğimizi izah ettik. O da bizi ziyarete geldi. Bu ziyaret esnasında teknenin o bölgeye uygulanabilirliği ile ilgili, onlara özel bir tekne yapımı ile ilgili model ve şekillerle ilgili görüşlerimiz oluştu. Onların istek ve talepleri doğrultusunda onların işine görecek şekilde doğa dostu teknenin bir ayağınıda oraya yapmak istiyoruz. Artık Yalıçapkını sadece Dalyan’a değil, Türkiye ve Avrupada gezme hedeflerine ulaşmak üzere” dedi. 

Türkiye genelinde Yalıçapkını projesi ile ilgili birçok sunum yaptıklarını belirten Özleyiş Çakır, “Geçtiğimiz haftalarda Antalya Finike Belediyesine bir sunum yaptık, Fethiye Deniz Ticaret Odası’nda genel dönüşüm için sunum yaptık, birkaç gün içinde Ankara ODTÜ’de sunum yapacağız, ilerleyen süreçte de Adıyaman, Gaziantep bölgesinde de sunumlar yapacağız, Belediye Başkanları ile görüşeceğiz. Eğridir Belediye Başkanı ile görüşmelerimizi yaptık, Veli bey de bu işe çok istekli, Eğridir gölünde bu işin dönüşümüne hazır. 2020 yılı elektrikliye dönüşüm açısından hızla geçiş olacak. Yaptığımız projenin başarılı oluşu, imalattaki fiyatların düşüşü, imalattaki %90’ının yerli oluşu Yalı Çapkını projesini çok cazip hale getirdi. Bizim burada yaptığımız 12 metrelik bir teknenin maliyeti Avrupa’nın 3’de 1 oranında bir rakama mal oldu. Üzerindeki elektrik motoru haricindeki tüm donanım yazılımlar dahil yerli. Bunun için Memduh beyin çalışmalarına çok iyi destek olacağımıza inanıyorum. Projeleri güzel. Bizim uygulamamız çok rahat. Su havzasında yıllardır yapılmış Memduh beyin de altyapısını oluşturduğu güzel çalışmalar var, artık bunun gerçekleşme zamanının da geldiğini düşünüyor. Bizim bu projenin İstanbul’da çok büyük ses getireceğine inanıyorum” dedi.


 

Editör: TE Bilişim