Google ile Huawei arasındaki bu ortaklık, tüm Google donanım, yazılım ve teknik hizmetlerin kullanımını kapsıyordu. Bir başka deyişle Huawei, gelecekte piyasaya süreceği akıllı telefonlarda açık kaynak lisansına sahip Android sürümleri dışında tam teşekküllü bir Android sürümü kullanamayacak.

Dahası, gelecek Huawei telefonlarda Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası Play Store da bulunmayacak. Ayrıca YouTube, Gmail gibi popüler servislere de erişim sağlanamayacak. Google’ın bu kararı, ABD’nin Huawei’yi kara listeye almasının hemen ardından geldi. Bu kara liste, Huawei’yi Qualcomm, Intel ve Google gibi şirketlerle iş yapmaktan alıkoyuyor. Google, kararın ardından harekete geçen ilk şirket oldu.

Karar, bir Amerikan şirketinin Huawei ile iş birliği yapmasını engelliyor olsa da tüm akıllı telefon sektörünü baştan aşağı etkileyebilir. Zira Android işletim sistemine ve Google servislerine erişemeyen Huawei akıllı telefonlarının Avrupa, Asya ve diğer pazarlarda ne kadar satacağı belli değil. Huawei’nin satışlarının azalması, diğer şirketler için işlerin açılması anlamına geliyor.

Son olarak değinmemiz gereken konu; Google ile Huawei arasındaki bu kopmanın gelecekteki Huawei akıllı telefonlarını etkilemesi bekleniyor. Mevcut Huawei telefonları uygulama güncellemeleri almak için Google’dan bir izin almak zorunda değiller. Bununla birlikte Android sürüm yükseltmeleri ve güvenlik güncellemeleri için aynı durum söz konusu değil.

Editör: TE Bilişim