VPN teknolojisi 1996’da bir Microsoft çalışanı tarafından iki bilgisayar arasında özel sanal bir ağ ile ortaya çıkmıştır. Başlarda öncelikle şirketler tarafından uzaktan çalışanların şirket yerel ağına bağlanmaları için benimsenmiş olan VPN teknolojisi, günümüzdeki hizmet olarak yazılım halini bireylerin internet özgürlüklerine ve kişisel verilerini korumaya olan isteklerinin artmasıyla almıştır.

VPN Ne İşe Yarar? Neden VPN kullanmalısınız? VPN programları indirildikleri cihazın internet bağlantısını gizli ve güvende tutmaya yardımcı olur. Bunu kullandıkları çeşitli tünelleme protokolleri ve kriptografi algoritmaları ile gerçekleştirirler. VPN programı kullanılan bilgisayar, akıllı telefon ya da tablet gibi bir cihazda çevrimiçi geçirilen süre içinde oluşan veri paketleri tünelleme protokolü ile öncelikle VPN sağlayıcısının sunucusuna gönderilir ve kriptografi algoritmaları ile şifrelenir. Veri paketleri daha sonra herkes tarafından kullanılan internet üzerinde varış noktasına doğru yola çıkar.

İnternette Anonimlik Kazanırsınız

VPN programını aktifleştirdiğinizde öncelikle internet servis sağlayıcınız tarafından kullandığınız cihaza internette veri alışverişi yapabilmesi için atanan internet protokol (IP) adres değişir. VPN programları genellikle çeşitli lokasyonlarda konumlanmış olan sunuculara sahiptir. Bu sunucular arasından seçim yapıp VPN programını aktifleştirdiğinizde cihazınızın IP adresi bu sunucunun IP adresini alır ve IP adresinizi bu şekilde değiştirmiş olursunuz. IP adresiniz değiştiğinde internet üzerinde anonimlik kazanırsınız. IP adresi tam konumunuzu sağlamasa da bulunduğunuz il, ilçe ve mahalleye kadar doğru bir konum verebilir. IP adresi reklamverenler tarafından reklamları özelleştirmek için kullanıldığından dolayı IP adresinizi değiştirdiğinizde çevrimiçi reklamların hedefi olmaktan kurtulabilirsiniz.

Güvenli İnternet Bağlantısına Sahip Olursunuz

VPN programı kullandığınızda internet bağlantınız dolayısıyla oluşan veri paketleri şifrelendiğinden dolayı ziyaret ettiğiniz web siteleri, bu web sitelerde geçirdiğiniz süreyi ve gerçekleştirdiğiniz aktiviteleri internet servis sağlayıcınız başta olmak üzere üçüncü partilerden gizleyebilirsiniz.

İnternetten alışveriş yaparken güvenlik için özellikle ya Güvenli Soket Katmanı (SSL) sertifikasına sahip olan web siteleri tercih etmeli ve fiyat politikalarından kaçınmak için güvenilir bir VPN programından yararlanmalısınız. SSL sertifikasına sahip olmayan web sitelerde paylaştığınız kredi kartı ve benzeri gibi hassas bilgiler o web site ile herhangi bir şifreleme olmadan düz metin şeklinde paylaşılmaktadır. Bu bilgiler yanlış kişi ve/veya kişilerin eline geçtiğinde finansal olarak mağdur olabilirsiniz. SSL sertifikasına sahip ve HTTPS ile başlayan web sitelerde alışveriş yaptığınızda bu hassas bilgiler şifrelenerek o web site ile paylaşır. 

VPN kullandığınızda ziyaret ettiğiniz web siteler konumunuzu tespit edemezler. VPN programını kullandığınız cihaz üzerinden akan veri paketleri şifrelendiğinden dolayı internet bağlantınız güvende olur. 

Sınırsız İnternet

VPN programları ile internet üzerindeki sınırsız içeriğe ve erişime engelli web sitelere ulaşabilirsiniz. VPN programı dolayısıyla değişen IP adresiniz ile yaşadığınız coğrafi konumda erişiminizin olmadığı web sitelere ve hizmetlere ulaşabilirsiniz. 

Netflix gibi coğrafi konumlara göre ayrı içerik sunan platformların diğer ülkelerdeki kütüphanelerine siber konumunuzu değiştirerek erişebilir ve sınırsız internetin keyfini çıkarabilirsiniz. 

VPN ile Wikipedia gibi erişime engelli web sitelere değişen IP adresiniz ile giriş sağlayabilirsiniz. 
Daha Ucuza Uçak Bileti

Havayollarının uçak tarifeleri ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir. Sosyoekonomik durumlara göre de değiştirilebilen fiyat stratejilerinden kurtulmak için VPN kullanarak uçak biletinizi daha ucuza almayı deneyebilirsiniz. 

Herhangi bir VPN programı kullanmaya başlamadan önce VPN programının güvenirliğini araştırmanızda fayda var. Ücretsiz VPN programlarının kısa bir süreliğine Wikipedia gibi bir web siteye erişmek için kullanılması büyük bir problem oluşturmayacak olsa da uzun vadede ücretsiz VPN programları web aktivitelerinizi kaydediyor olabilir. VPN programı seçerken öncelikle günlük kaydı tutmadığından emin olmanızda fayda var. 
 

Editör: TE Bilişim