Bir gün zincir marketleri savunacağım hiç aklıma gelmezdi. Savunmaktan kasıt yapılan haksız saldırılara karşı koymaktır. Tamam zincir marketlerde birtakım suistimaller olduğu bir vakıa. Ancak iktidarın yaptığı bu suistimalleri önlemek değil, seçim öncesi kamuoyunda algı yaratmaktır. Sen zircir marketleri doğru dürüst denetlemiyorsun, her şeyi onların insafına bırakıyorsun sonrada çıkıp suçu zincir marketlere yıkıyorsun. Ne ala siyaset.

İktidar eğer kamuoyunda iyi şeyler gelişirse kendisine mal ediyor. Ama tersine olaylar yaşanırsa, ekonomik yönden bozulmaları ise başkalarına yıkmak gibi bir geleneği var iktidarın. Sadece ekonomi değil hangi konuda olursa işler iyi gidiyorsa bu iyilik ve gelişmeler mutlaka iktidar tarafından yapılmıştır. Ama aynı konuda işler kötü gidiyorsa, bunu CeHaPe yapmıştır veya dış güçler yapmıştır. 20 yıllık iktidarın böyle bir geleneği oluştu.

Zincir marketler kuruldu kurulalı şahsen benim severek alışveriş yaptığım yerler olmamıştır. Mecburiyetten bazen yapıyoruz. Bir defa zincir marketler, küçük esnafı adeta piyasadan silmiş durumdalar. Geri kalanlarda zar zor ayakta kalma mücadelesi veriyorlar. Son zamanlarda öyle bir hal aldı ki zincir marketler aklınıza gelebilecek her şeyi satmaya başladılar. Mesela bisiklet, motosiklet ve hatta araba ve yat bile satanlar oldu. Elektronik eşyalar ve mobil kurulumu olan ev eşyaları bile satıyorlar. İktidar asıl bu konularda denetimi sıklaştırması gerekiyor. Zincir marketler bisiklet satacaksa, bisikletçi ne satsın, peynir ekmek mi satsınlar.

Yine iktidar 2018 seçim öncesi yine marketlere karşı tanzim satış çadırları kurmuşlardı. Ne oldu? Seçim bitti tanzim satışlarda sona erdi. Yakında yine tanzim satışları başlatırlar. Ben bu yazıyı yazarken televizyonda aynı konu ile ilgili bir haber vardı. Hani iktidarın ucuz market diye lanse ettikleri Tarım Kredi Marketlerinde satılan 70 adet ürünün fiyatları alınmış, aynı kalitede ürünler diğer zincir marketlerden de fiyatlar alınıyor ve karşılaştırma yapılıyor. 70 üründe ortalama Tarım Kredi marketleri diğer market zincirlerine göre 2 lira 63 kuruş daha ucuz olduğu tespit edilmişti. Haber böyle. Yazımızın başlığında da dedik. Bir bardak suda fırtına koparıyorlar. Saatlerce kuyruğa gireceksiniz. Sonuçta 2 lira 63 karlı çıkacaksınız.

Zincir marketlerdeki usulsüz uygulamalar yıllardır vardı. Ama iktidara bir günah keçisi lazımdı. Konjonktürel olarak kamuoyunda zincir marketler tartışılırken, bu parsadan bizde payımızı alalım telaşı var. Bu tartışmalar devam ederken, sanki siyasette bir başarısı varmış gibi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’de tartışmalara ortak oluyordu. Bugüne kadar iktidarın koşulsuz destekçisi olan bu üç harfli market zinciri sahipleri ile iktidar karşı karşıya kalınca tu kaka mı oldu? Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı çıkmış bu market sahiplerinin karanlık geçmişleri araştırılsın, FETÖ ile bağlantıları araştırılsın diyebiliyordu. Aklıma sosyal medyada yayınlanan bir video geldi. (Hani bir siyasetçi diyordu ki; Bizde U dönüşü yoktur, bizde zik zak yoktur. Bizde geri adım yoktur… Diyordu ya o aklıma geldi. ) Anladın sen onu!!

Sözün kısası, iktidar mektuba değil de mazrufa bakıyor. Yukarıda da zikrettiğimiz gibi seçim öncesi, bir bardak suda fırtına koparıyorlar. Olay budur.

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE VE DİYEBİLENE