Bilim insanları kedilerle ilgili araştırma yaptı. Araştırmaya göre bir kedinin sizinle iletişime geçmesini sağlamak için en iyi yaklaşımlar belirlendi. 

Çalışmaya göre, üç kedi çağırma tekniğinin denendiği , işitsel ve görsel ipuçlarının birleştirildiği bir yöntem, herhangi bir kedinin dikkatini çekme olasılığı en yüksek olan teknik.

Köpeklerin insanlarla etkileşim kurarken onların yüzüne baktığı ve sesli çağrıları dinlediği biliniyor.

Çalışma, Paris Nanterre Üniversitesi'nin Charlotte de Mouzon liderliğindeki araştırma ekibi, kedilerle etkileşim kurarken görmenin mi yoksa sesli ipuçlarının mı daha önemli olduğunu anlamak istedi.

Hakemli bilimsel dergi Animals'ta yayımlanan araştırmada, en az üç yıldır evde yaşayan 18 kedinin (8 dişi ve 10 erkek) üzerinde üç farklı yaklaşım uygulandı.

Bir deneyde kedilere seslenildi ama el işareti gibi herhangi bir hareket yapılmadı. İkinci deneyde onlara doğru işaret edildi ama ses çıkarılmadı. Üçüncü yaklaşımda da hayvanlara hem seslenildi hem de işaret edildi.

En son yapılan kontrol deneyinde ise araştırmacılar hayvanlara ne sesli ne de görsel işaretler verdi. Kediler tamamen görmezden gelindi.

En iyi yöntem hem görsel hem de sesli çağrılar

Hem görsel hem de sesli ipuçlarının kullanıldığı üçüncü yaklaşımın kedilerin dikkatini en fazla çeken teknik olduğu belirlendi. Araştırmacılar bu bulguyu elde edeceklerini önceden düşünmüştü.

Ancak araştırmacılar bu kedilerle daha önce çok fazla vakit geçirmediği için bu bulgu da kedilerin tanımadığı insanlarla nasıl etkileşime girdiğine dair önemli bilgiler sunuyor.

Öte yandan deneylerde, kedilerin sadece görsel çağrılara, sadece sesin kullanıldığı durumdan daha hızlı tepki verdiği de saptandı. Araştırma ekibi bu bulgu karşısında epey şaşırdı.

Sokak kedilerinde görsel çağrılar daha etkili

De Mouzon, sahiplerinin evcil hayvanlarıyla genelde "kedi taklidiyle" iletişim kurmayı sevdiğini, bu yüzden sokakta veya bir kafede gördükleri kedileri de bu şekilde çağırdığını hatırlattı.

Ancak yeni bulgular, özellikle sokak kedilerinde bu tekniğin işe yaramayabileceğini gösteriyor.

De Mouzon, "Bir kedinin sahibiyle iletişim kurmasıyla tanımadığı bir insanla iletişim kurması aynı şey değil" diye ifade etti.

Beklediğiniz sonuçlara ulaşmak güzel. Ancak bazen beklemediğiniz sonuçları görmek de güzel. Çünkü bu sizi düşünmeye ve gerçekte neler olup bittiğine dair yeni hipotezler oluşturmaya itiyor.

Görmezden gelindiklerinde stres oluyorlar

Bir başka ilgi çekici bulgu da, kedilerin tamamen görmezden gelindiğinde kuyruğunu daha fazla sallamasıydı.

Köpekler mutluluktan kuyruklarını sallayabiliyor. Ancak uzmanlara göre kedilerde bu davranış, stres veya rahatsızlığın bir göstergesi.

Editör: Ali Özyiğit