İnsanlık tarihinin en eski şehirlerinden bir tanesi Beyrut.Yaklaşık 5000 yıldır insanlara yerleşim yeri olmuş durumda.Son dönemde her ne kadar Lübnan iç savaşı,patlama haberleri ve göç meselesiyle gündeme de gelse Beyrut bölgenin en güzel şehirlerinden bir tanesi.

Beyrut; sahilleri, kültürel çeşitliliği, tarihi zenginliği, dağ ve kış turizmi ile hem yaz aylarında hem de kış aylarında yapacak çok şey bulabileceğiniz bir şehir. Üstelik vize de gerekmiyor.

1970’lerden önce “Ortadoğu’nun Paris’i” olarak bilinen Beyrut, Lübnan’ın başkenti ve en büyük şehridir. Lübnan dağları etekleri ile Akdeniz sahil şeridi arasına kurulmuş bu liman şehir, konumu itibariyle ziyaretçilerine şaşırtıcı manzaralar ve deneyimler sunar. Sahil şeridi kayalıklar, uçurumların olduğu bölümler ve kumlu sahilleri ile oldukça çeşitlidir.

Beyrut hakkında genel bilgiler

Tarihi 5 bin yıl öncesine dayanan Beyrut; zaman içerisinde Fenikeliler, Yunanlılar, Romalılar, Araplar ve Osmanlılar gibi birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Lübnanlılar için gurur kaynağı olan bu kozmopolit tarih nedeniyle kültürel açıdan oldukça zengin bir yerleşim!

Şehirde çok çeşitli dini topluluk bulunuyor. Beyrut’ta Sünni/Şii Müslüman, Ermeni/Rum/ Maruni Katolik, Ortodoks ve Protestan gibi birçok dine mensup insanla karşılaşabilirsiniz.

1975-1990 arası yaşanan iç savaş sonucunda epeyce tahrip olan şehir, 1990’lardan sonra yeniden inşa edilerek restore ve modernize edilmiş. Şehirdeki bazı binalarda iç savaşın yol açtığı tahribatları hala görmek mümkün!

4 milyon nüfuslu Lübnan’ın 2 milyonu Beyrut’ta yaşıyor.

beyrut-turu-wts

İklim şartları zorlayıcı

Şehirde hava sıcaklığı yıl içerisinde çok sıcak ile orta derecede soğuk arasında değişir. Tam da bu sebeple her mevsimde Lübnan’da yapılacak şey bulmak mümkün.

Hava sıcaklığının 32-35 derecelere çıktığı yaz ayları deniz tatili, dağ tarafında outdoor etkinlikleri için oldukça uygun. Ayrıca yaz aylarında Beyrut’un tarihi mekânlarında gerçekleşen kültürel festivallerine de katılabilirsiniz.

Özellikle ilk kez gelip şehrin tarihi zenginliklerini gezmek için bahar ve sonbahar ayları daha uygun görünüyor. Hava sıcaklığı sahil şeridinde 15-28 derece arasında, dağlık bölümde ise 5-20 derece arasında değişiyor.

Kış aylarında ise şehirde orta derecede soğuk yaşanıyor. Özellikle sahil bölümünde gündüzleri hava sıcaklığı 10 ile 20 derece arasında değişiyor. Akşamları ise soğuyor. Ayrıca kış aylarında Beyrut’ta kayak yapmanız da mümkün!

56d4c8fc18c77344089576b5

Beyrut'a vize yok

Beyrut’a vize yok. Bu sebeple rahatlıkla bir hafta sonu tatili bile ayarlayabilirsiniz. Beyrut uçak bilet fiyatları mevsimlere göre değişiklik gösteriyor. Özellikle yoğun sezonun yaşandığı yaz aylarında uçak biletleri daha pahalı olabileceğinden erken rezervasyon yaptırmalısınız. Kış aylarında ise Türkiye’den oldukça uygun fiyatlara Beyrut’a uçabilirsiniz.beirut-airport-transfer

Beyrut'ta ne yenilir?

Beyrut yemekleri Türk damak tadına çok da yabancı olmayan lezzetlerden oluşuyor. Humus, patlıcan salatası ve tabule (kısıra benzeyen) gibi çeşitli mezeler, kebaplar, dürümler, lavaşlar ayran ya da rakı benzeri bir içki ile birlikte servis ediliyor.

Lübnan şarapları da meraklıları için tadılmaya değer! Türk kahvesini ise hemen her restoranda yemek sonrasında içebilirsiniz. Nargile içmek Beyrut’ta oldukça yaygın!lubnan-mutfagi-humus

Beyrut'ta gezilecek yerler?

Nicholas Sursock Müzesi

Bir zamanlar kentin yüksek aristokratlarından birine ait olan bu villa şimdi Lübnan ve uluslararası modern sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor. Müze, Beyrut’un tarihi ve zengin Ashrafieh ilçesinde yer alıyor.header_sursock-museum-by-night-1170x578

Raouche (Güvercin Kayalıkları)

Beyrut sahilinin batı ucunda yer alan bu iki kaya parçası şehrin en popüler doğal oluşumlarından birisidir.very-nice-lookingyou

Mohammed Al-Amin Camisi

Mimar Azmi Fakhuri tarafından yapılan bu cami Osmanlı mimarisinden esinlenerek yapılmıştır. Üstünde altın alemleri ile mavi kubbeleri olan bu cami 10700 metrekare üzerine kurulu ve minareleri 72 metre uzunluğundadır. Lübnan’ın en etkileyici binalarından bir olan bu caminin içerisindeki vitraylar, avizeler ve halılar da bir o kadar muhteşem.muhammed-el-amin-camii-220419-163820-7977

Beyrut Ulusal Müzesi

Pazartesi ve tatil günleri haricinde saat 09.00 ve 16.00 arası açık olan bu müzede yaldızlı bronz Fenike heykelcikleri, bir dizi Bizans altın mücevher koleksiyonu gibi eserlerin yanı sıra arkeolojik kalıntılar da görebilirsiniz. Neredeyse tüm eserler Arapça, Fransızca ve İngilizce anlatımlı! Hediye dükkanından alışveriş de yapabilirsiniz.DSC05860

Burj Hammud

Beyrut’un Ermeni Katolik topluluğunun yaşadığı Burj Hammud ilçesi, farklı atmosferi ile şehirde gezilecekler arasında yer alıyor.

Roma Hamamı

Bank Street’in arkasında yer alan bu hamam kalıntıları 1968’de ortaya çıkarılmış. 20 yıla yakın bir zamandır ise sergileniyor.

Ashrafieh

Çok sayıda restoran, kafe ve gece klüplerinin olduğu bu şık bölge yenilenmiş geleneksel evleri ve lüks apartmanları ile Beyrut’ta görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Bu bölgenin diğer yerlere göre biraz daha pahalı olduğunu da söylemek gerek!

Hamra/Cornishe

Müslümanların yaşadığı ve Beyrut’un en önemli yerleşim yeri olan Hamra’da çeşitli oteller, mağazalar, kafe ve restoranlar bulunuyor. Ayrıca Hamra bölgesinde yer alan Cornishe adı verilen sahil boyunca yürüyüş yapabilir, denize girebilirsiniz.

Downtown/Solidere

Lüks markalı alışveriş yapabileceğiniz, şık restoranların ve gece kulüplerinin olduğu bir bölge.

Köpek Nehri (Dog River)

Beyrut’un kuzeyinde yer alan bu nehirde sandal gezisi yapabilir, mağara görebilirsiniz.

Kiliseler

Şehirde 18-19. Yy arasında yapılmış Saint George, Saint Alias, Saint Louis, Evangelical gibi kiliseleri ve Sain George katedralini gezebilirsiniz.

Osmanlı Saat Kulesi

1897 yılında yapılan bu kule, 1994 yılında yeniden restore edildi.

Babylos

Beyrut’un 40 km kuzeyinde bulunan antik liman kenti. Unesco tarafından dünya mirası listesinde yer alıyor. Gezebilir, balık yiyebilir, denize girebilir, akşamları da dans edebileceğiniz kulüplere gidebilirsiniz.

Harissa

Büyük bir Meryem Ana heykelinin bulunduğu bu köye teleferikle çıkabilirsiniz. Heykelin hemen yanında kilise bulunuyor. Hem Hristiyanların hem de Müslümanların dua etmek için ziyaret ettikleri bir yer!

Editör: Fatih Savuk