Teknolojinin getirdiği yeniliklerden birisi de Bitcoin, diğer adıyla sanal veya dijital para piyasasında her gün yatırımcılarını şaşkına çeviren olaylar meydana geliyor.

Bitcoin, oldukça değerli bir dijital (sanal para) para birimi olmasının yanı sıra hiçbir resmi kuruluş ya da banka ile bağlantılı değildir. Hiçbir yere veya merkeze bağlı olmayan Bitcoin piyasası kendi içinde sancılar yaşıyor. Bitcoin’i yasal olarak kabul eden şimdilik 6 ülke var.

Bu ülkeler; Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avustralya, İsveç, Belçika, Kanada. Bunların dışında birçok ülke dijital para konusunu inceliyor ve kısmen de olsa kabul etmiş durumdalar.

Türkiye’ye gelince konu biraz karışık. Türkiye Merkez Bankası Bitcoin piyasasını takibe almış ve bu konuda neler yapılabilir diye bir komisyon oluşturmuştu. Bu komisyon bugüne kadar neler yaptı pek bilen yok. Ancak ülkemizde Bitcoin piyasasına hızlı giren birçok şirket bu boşluktan faydalanarak vurgunlarına devam ediyorlar. Son olarak herkesinde hatırladığı kısa bir süre önce THODEX vurgunu yaşanmıştı. Kısaca bu vurgunu hatırlatalım.

Türkiye yeni bir Çiftlik Bank vakasıyla karşı karşıya kaldı. Son yılların en popüler yatırım araçlarından olan kripto paralara ilişkin büyük vurgun yapıldığı iddia ediliyor. Türkiye’nin en büyük üçüncü kripto para borsası Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer, siteyi kapatıp yurt dışına çıktı. Yatırımcıların 10 milyar dolara yakın parasının buharlaştığı ifade ediliyor.

Türkiye’deki vurgunun ardından bugün basına düşen habere göre, bir kripto para vurgunu da Güney Afrika’dan geldi.

Afrika kıtasının en büyük kripto-para platformu Güney Afrika merkezli Africrypt’in ortakları iki kardeşin 6 milyar dolar değerinde Bitcoin ile ortadan kaybolduğu ortaya çıktı.

Dijital para piyasasında buna benzer haberlere daha çok şahit olacağız gibi geliyor. Çünkü piyasa çok yeni. Yatırımcılar Bitcoin şirketlerinin önünü arkasını araştırmadan yatırım yapıyorlar. Ve sonunda bu tür vurgun olayına maruz kalıyorlar. Yatırımcılar 1 koyup 100 kazanmak istiyorlar. Bu da yatırımcıların üzülmelerine neden oluyor.

Netice olarak bu teknolojinin getirdiği sanal para piyasası bu dalgalanmaları bir süre daha yaşayacağız diye düşünüyorum. İktidar ve buna bağlı olarak Merkez Bankaları bu konuyu bir çeki düzene sokmadıkları sürece bu haberleri daha çok duyacağız ve okuyacağız. Konuyu bir atasözümüzle bağlamak istiyorum

“Denizler dalgalanmadan durulmazmış”

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE VE DİYEBİLENE