Teknolojinin gelişmesiyle bankacılık işlemleri, raporlamalar, ar-ge çalışmaları, planlama gibi günlük rutin işler farklı uygulamalar aracılığıyla yapılır durumdadır. Bu da yazılım sektörüne olan ilgiyi ve çalışan ihtiyacını artırır. Bir uygulamanın geliştirilmesi, bir web sitesinin kodlarının oluşturulması süreçlerinin tamamında farklı yazılım programları ve dilleri kullanılır. Finans ve bankacılık sektörünün yazılım dili ise blockhain’dir. Bu dil ile kodlama yapan yazılımcılara da blockchain developer adı verilir. Görev tanımında ağın kurulması, geliştirilmesi, iletişiminin sağlanması ve yönetilmesi süreçleri yer alır. Bu alanda akla ilk olarak kripto para sektörü gelir. Ancak ödeme sistemi, oyun, veri güvenliği, finansal sistem ve teknoloji kuruluşlarında da blockchain kullanılır. Bu sektörde yer almak isteyenlerin çeşitli kurs ve eğitimlerle kendini geliştirmesi beklenir.

Blockchain Uygulama Alanları

Blockchain yazılım dili blok zincir adı ile de anılır ve başlı başına bir sektördür. Bankacılık, finans, yatırım, bitcoin gibi finans araçlarının tamamını kapsar. Blockchain yazılımcıları ve geliştiricilerinin diğer popüler yazılım dillerini de bilmesi önem taşır. Java, C#, C++, Phyton, Golang, Solidity ve Rust yazılım dilleri bu süreçte en çok kullanılanlar arasında yer alır. Akıllı sözleşmelerle ya da dijital imzalarla satın alma işlemi ve kontratların tamamlanması gibi süreçlerde kullanılan arayüzler için de blockchain çalışmaları yapılır. Ek uzmanlık ve güncel durumun sürekli takip edilmesini gerektiren bir iş olması nedeniyle blockchain geliştiriciler sektörde oldukça önemli bir yere sahiptir. Finans hizmetleri, gayrimenkul, sağlık, lojistik ve gıda güvenliği alanlarında sıklıkla kullanılır. Merkezi olmayan bir veri tabanı olduğu için de kullanım alanı giderek yaygınlaşır.

Blockchain Developer'in Görevleri

Blockchain teknolojisi; birçok işletme ve şirketin maddi kaynak transferini dijital ortamda ve daha güvenli bir şekilde yapmasına imkan veren bir sistemdir. Blockchain developer nedir sorusunun cevabı kısaca bu sistemi geliştiren ve süreci yöneten yazılımcılar olarak verilebilir. Blockchain teknolojisi kullanarak veya programların kod tabanlarını değiştirip arayüz oluşturularak yapılan ugyulamalar da bu uzmanların sorumluluğundadır. Blockchain yani blokzincir altyapısı ile finansal sistemler başta olmak üzere teknoloji ve medya, veri güvenliği, profesyonel hizmetler ve ödeme sistemleri üzerine çalışma yapılabilir.

Blockchain Geliştiricilerin Kariyer Yolculuğu ve İş İmkanları

Blockchain ya da web3 geliştiriciliği benzer kategorilerde fayda sağlamak adına kullanılır. Yazılımcıların spesifik olarak yazılım dillerinde uzmanlaşması veya kendilerini belli alanlarda geliştirmeleri bu alanda öne çıkmalarına yardımcı olur. Yazılımcının kariyerine yön vermek için öncelikle hangi alanda uzmanlaşacağına karar vermesi gerekir. Sektörde blockchain geliştiricisi veya çekirdek blockchain geliştiricisi olarak yer alma imkanı bulunur. Geliştirici tarafında yer alacak yazılımcıların API oluşturma, merkezi olmayan uygulamaların uçlarını geliştirme, akıllı ya da dijital sözleşme süreçlerini yönetme ve uygulama üzerinde deneyim kazanmaları tavsiye edilir. Çekirdek blockchain geliştiricileri ise protokol oluşturma, ağ mimarisi tasarlama ve izleme olarak sıralanır. İş bulma imkanı oldukça yüksek bir sektör olarak ön plana çıkar.

Editör: İsmail Türk