TBMM tatilden dönmesiyle birlikte, çok sayıda borçlu vatandaşın merakla beklediği af düzenlemesi yeniden gündemde.

Kamuson’da çıkan habere göre, Meclis’e sunulan Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanlara af fırsatı getirecek. Torba Kanun taslağında bulunan madde yasalaşırsa, ödenmemiş GSS primleri, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi tüm borçlar silinecek.

GSS AFI KİMLER YARARLANABİLİR?

1 Ocak 2014 tarihinden önce GSS prim borcu bulunanlar, söz konusu af düzenlemesinden faydalanabilecek. Bu kapsamda, ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri, gecikme cezası ve gecikme zammından tamamen vazgeçilecek.

AYLIK GSS PRİM TUTARI NE KADAR?

GSS primleri asgari ücretle orantılı olarak belirlendiği için bu yıl sonuna kadar ödenecek aylık prim tutarı 600 lira, yıllık prim ise 7 bin 200 lira olarak belirlendi.

GSS BORCU AFFININ YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ NE ZAMAN?

Emeklinin payına yine vaat düştü Emeklinin payına yine vaat düştü

Teklif, TBMM Genel Kurulu’nda onaylanırsa, Resmi Gazete’de yayınlanacak ve yasalaşacak. Bu düzenleme sonucunda, şu an borçlu olan milyonlarca vatandaşın önümüzdeki aydan itibaren GSS prim borçlarının kaldırılması umuluyor.

GSS BORCU ÖDENMEMESİ DURUMUNDA NE OLUR?

Zamanında ödenmeyen GSS prim borçları, Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından borçludan haciz veya icra yoluyla alınabilir. Ayrıca GSS prim borcu bulunan kişilerin acil servis hizmetleri hariç kişilerin doktora veya tedaviye gitme imkanları yoktur.

Kaynak: Haber merkezi