Borsa İstanbul (BİST), Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem felaketine rağmen iki gün boyunca işlemlerine devam etmiş, gelen tepkiler üzerine 8 Şubat 2023 tarihinde işlemlere kapatılmıştı. İşlemler 15 Şubat itibariyle yeniden başladı.

SPK ve Borsa İstanbul tarafından yapılan düzenlemelerle 5 gün aranın ardından işleme yeniden açılan BİST güne yüzde 5,86 oranında yükselişle 4769 puandan başladı. Açılışla birlikte alımlar güçlendi ve BİST şu sıralar yüzde 8,50 oranında primle 4890 puandan işlem görüyor.

SPK YENİ TEDBİRLER AÇIKLADI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) dün bir dizi tedbir açıkladı. SPK, payları borsada işlem gören halka açık ortaklıkların, genel kurul kararı aranmaksızın, yönetim kurulu kararı ile geri alım programı başlatabileceğine karar verdi. Ayrıca Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin Hisse geri alımlarında ve dağıtılmış kar paylarında vergi tevkifatı oranlarının sıfırlandı.

DEĞİŞİKLİKLER KAP'TA YAYIMLANDI

Borsa İstanbul, piyasaların açılışı ile birlikte Piyasa işleyiş esaslarında yapılacak değişiklikleri Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımladı.

Değişiklikler kapsamında, VİOP ve Pay Piyasası seans sonu saatlerinin uyumlaştırılması amacı ile VİOP'ta işlem gören tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin seans sonu zamanı 5 dakika kısaltılarak tam iş günlerinde 18.10, yarım işgünlerinde 12.40 olarak belirlenecek.

KAP KAPATILACAĞINI DUYURMUŞTU

Borsa İstanbul AŞ'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında, "Deprem felaketi sonrasında yaşanan volatilite artışı ve olağan dışı fiyat hareketleri nedenleriyle borsamız piyasalarının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir şekilde işleyişini teminen Borsa İstanbul AŞ Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliği'nin 39 uncu maddesinin 1. fıkrası uyarınca Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki pay ve pay endeksi türev pazarlarının 8 Şubat 2023 tarihinde saat 11.00 itibarıyla 5 iş günü süreyle (14 Şubat 2023 akşamına kadar) kapatılmasına ve kapatılan pazarlarda sağlıklı fiyat oluşumuna imkan sağlamayan düşük işlem hacmi de dikkate alınarak 8 Şubat 2023'te gerçekleştirilen tüm işlemlerin BİAŞ Yönetmeliği'nin 'Emirlerin ve İşlemlerin Borsa Tarafından İptali' başlıklı 33. maddesinin 1-c bendi uyarınca iptal edilmesine karar verilmiştir." denildi.

Editör: Yadigar Hanım