AKP'li Vekilin Oğlunun Sosyal Yardım Başvurusu Skandalı AKP'li Vekilin Oğlunun Sosyal Yardım Başvurusu Skandalı

Antalya'nın Kemer ilçesinde endemik dağ sümbülleri  olması  sebebiyle koparılması yasak olan mor çiçekler doğayı süsledi.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği  Antalya'nın Kemer ilçesinde  bazı dağ sümbüllerinin çiçek açtığı görüldü.

İlçenin çeşitli noktalarındaki ormanlık alanlarda, deniz kenarı, çayır ve kayalık yamaçlarında çiçek açan sümbüller görenleri şaşırttı.

Genellikle 10 ila 40 santimetre büyüyen sümbülleri, yurttaşlar cep telefonlarıyla  fotoğrafını çekti.Koparılması yasak olan dağ sümbüllerini

koparmanın cezasını duyan vatandaşlar şaşırdı.Dağ sümbülünü koprmanın cezası 1 milyon 936 bin  Türk lirası...

Dağ sümbülü (Muscari neglectum), Hyacinthaceae familyasından bataklık alanlar ve tarlalarda yaşayan soğanlı ve otsu bir bitki türüdür. Koyu maviden siyahımsı maviye değişen üst kısmı beyaz aşırı yayılıcılığı ile bilinir. Boyu 35 cm'ye kadar olabilir. Şubat-Mayıs aylarında çiçek açar.

Tıpkı diğer dağ sümbülü türleri gibi gruplar hâlinde bulunurlar. 20-40 çiçek tek bir salkımda toplanır. Bu bitkinin çiçekleri çok miktarda balözü salgıladığından arılar için çok değerlidirler.

Endemik ne demek?

Latince “endemos” kelimesinden dilimize geçen ve “yerli” anlamına gelen bir kelime. Endemik, bulunduğu bölgenin ekolojik şartları sebebiyle yalnızca belirli bölgede yaşayan ve yetişen, dünyanın başka yerinde yaşama ve yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü bitki türlerine verilen isim.

Kaynak: HABERERK