NASA’nın Dünya’ya 2182 yılında çarpma ihtimali olduğu belirtilen Bennu asteroidini incelemesi için gönderdiği uzay aracı OSIRIS- REx, 24 Eylül Pazar günü içinde örnekle geri dönüyor.

Bennu, 2182'de Dünya'ya mı çarpacak?

Bennu'nun aynı zamanda Dünya'ya çarpma olasılığı en yüksek göktaşlarından biri olduğu biliniyor. NASA, onun bileşimini ve yörüngesini inceleyerek, nesnenin teşkil ettiği riski de daha iyi anlamayı umuyor.

Yine de çarpışma olasılığı aslında son derece az. OSIRIS-REx'ten gelen veriler doğrultusunda çarpışmanın en olası tarihinin 24 Eylül 2182 olduğu belirlendi.

NASA'ya göre bu tarihte Bennu'nun gezegene çarpma ihtimali, 2 bin 700'de bir. Diğer bir deyişle yüzde 0,037 civarında.

NASA, "Dünya'ya çarpma ihtimali çok düşük olmasına rağmen, Bennu, 1950 DA adlı başka bir asteroitle birlikte Güneş Sistemi'ndeki bilinen en tehlikeli iki göktaşından biri olmaya devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Tahminlere göre, 500 metre çapındaki Bennu, Dünya'ya çarparsa 1200 megaton enerji açığa çıkaracak. Bu, insanlığın ürettiği en güçlü nükleer silahın enerjisinin 24 katı.

Yine de açığa çıkacak enerji, dinozorların sonunu getiren 9,7 kilometrelik asteroitten çok daha küçük.

Apophis de "potansiyel tehlike"

Araç, ikincil görevi için Apophis'e doğru yol alacak ama yeniden örnek toplayıp Dünya'ya getirecek donanıma sahip değil.

Ancak incelenmek üzere tozu ve diğer küçük parçaları yerinden çıkarmak amacıyla iticileriyle asteroitte patlama meydana getirmeye çalışabilir.

Apophis de önemli bir hedef çünkü potansiyel olarak tehlikeli diye sınıflandırılıyor.

Gelecek yüzyılda Dünya'ya çarpması için pek ihtimal verilmiyor. Ancak bilim insanlarına göre sonraki yüzyıllar için onu takip etmekte de fayda var.

taş1

NASA, Bennu asteroidini güneş sistemindeki bilinen en tehlikeli iki cisimden biri olarak tanımlamaktadır ve bazı bilim insanlarının hesaplamalarına göre Bennu, 2182 yılında Dünya’ya çarpacağı belirtilmişti.

Editör: Habererk Com