Buğday çiftçisi, buğday fiyatlarının açıklanmasını beklerken, fiyatların seçimden önce ekmek zammına yansımaması için açıklanmadığı iddia edildi.

Tohum Platformu Kurucusu Mine Ataman, hala açıklanmayan buğday fiyatlarıyla ilgili çarpıcı iddialarda  bulundu. Ataman, buğday fiyatının açıklanmamasının arka planında ekmek zammının yattığını savundu.

"200 GRAM EKMEK 7-8 TL OLACAK"

Seçim öncesinde ekmek zammını önlemek amacıyla buğday fiyatlarının açıklanmadığını dile getiren Ataman, "Asgari ücret, elektrik, doğalgaz ve akaryakıttaki artışlar ekmeğin maliyetini olağanüstü artırdı. Büyük zam baskısı var. Seçimlerden sonra buğday fiyatı da açıklanınca ekmeğe zam kaçınılmaz olacak 200 gram ekmeğin fiyatı 7 hatta 8 TL'ye çıkabilir. Ekmek maliyetinin yüzde 35'i undan kaynaklanıyor. Buğday alım fiyatının 10,5 lira ve üzerine çıkmasıyla birlikte TMO destekli un bile ekmeğin 7-8 liraya çıkmasını önleyemeyecek" dedi.

TMO'nun ekmek fiyatlarının daha fazla yükselmemesi için fırınlara halen devlet destekli uygun fiyatlı un verdiğini hatırlatan Ataman, yeni buğday fiyatının açıklanmasıyla dengelerin değişeceğini, zammın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Ataman, buğday fiyatının ekmeğe gelecek zammı geciktirmek için açıklanmadığını kaydetti.

Editör: Yadigar Hanım