Târihin gördüğü en muhteşem süvârilerden birisi olan 4. Osmanlı sultanı 1. Bayezıd Han, 1389-1402 yılları arasında hüküm sürdü.

Bayezıd Han’ın “yıldırım” ünvânını almasıyla ilgili çeşitli rivâyetler vardir. Bir rivâyete göre Anadolu ve Rumeli arasında hızlıca gidip gelmesi sebebiyle Emir Sultan, “Bayezıd’ım, sen yıldıırım oldun.” dedi. Başka bir rivâyete göre ise düşman üzerine yıldırım gibi atıldığından böyle denildi. Sebep her ne olursa olsun, 1. Bayezıd Han, at sürmede çok hünerli bir komutandı.

1396 yılında İstanbul’u kuşattığı zaman haçlıların yola çıktığını haber alınca da Niğbolu’ya doğru yıldırım gibi at sürdü. Kaleye yaklaştığında gece vaktiydi. Kale komutanı Doğan Bey’in sabaha kadar dayanmasını söylemek lâzımdı. Sultan, atına atladığı gibi haçlıların arasından geçerek surların dibine kadar gitti ve “Yettim bre Doğan!” dedikten sonra yine haçlıların arasından yıldırım gibi at sürerek ordusunun başına döndü.

Gün ağarınca haçlı ordusu, Yıldırım’ın ordusu karşısında darmadağın oldu.

...

Niğbolu Savaşı’nın kale sahnesi bile tek başına film konusu.

Elin oğlu, yaşayıp yaşamadığı belli olmayan, hattâ İskoç kahramanı William Wallace’dan çalıntı olan Robin Hood üzerine, defâlarca film yaptı. Biz, hâlâ, yerimizde sayıyoruz.

Niğbolu Savaşı’nın kale sahnesi bile tek başına film konusu.

Târih dizileri, târih rezâletine döndü.

Dirliş güzel başlamıştı. İlk sezon seyrettim; sonra tahammül edemedim. Alperenleri, Vikinglere benzetmeye kalkmak ne tür bir ihânet, ne tür bir aşağılık kompleksi bilemedim.

Muhteşem yüzyılda Sultan Süleyman yerlerde sürününce Fâtih dizisinin tutmamasına çok sevinmiştim. Kim bilir ne fitne fücür yapılacaktı.

Geçen sene Niğbolu Kalesi’ne gittiğimde yaşadığım hayâl kırıklığını anlatamam. Adamlardaki haçlı rûhu, dimdik ayakta. Târihî mekânlardan öçlerini alıyorlar. Bulgarlar, bu hezimetin izlerini yok etmek istercesine Niğbolu Kalesi’ni yıkılmaya terk etmişler. Bir tek kale kapısı kalmış.

Niğbolu Kalesi’nin kapısı, yolu düşen Osmanlı torunlarını ağırlamak için mahzun bir şekilde bekliyor.

Bu fotoğraf yazarımız tarafından çekilmiştir.