Gazeteci Mehmet Koçak’tan Büyük Kahraman Aziz şehit Çeçenistan'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Cevher Dudayev’i anma yazısı dikkat çekti.

Yazı şu şekilde:

Büyük Kahraman Aziz şehit Çeçenistan'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Cevher Dudayev ’i rahmet ve saygıyla anıyorum.

Ruhu şad, mekânı cennet olsun.

Çeçen savaşı dünyaya gözü kara, yüreği özgürlük ateşiyle yanan bir kahraman tanıttı. O kahraman herkesin ardından ağladığı Şehid Cevher Dudayev’di. 25 yıl önceydi. 21 Nisan 1996 tarihinde halkının özgür olması için, şan, şöhret, para, kısaca aklınıza gelebilecek bütün maddi değerleri terk eden yiğit adam, Çeçen direnişinin Efsanevi Lideri Cevher Dudayev, Rusların füze saldırısında şehadet şerbetini içti.

Her anı acı her anı çile ve kahır dolu bir hayata rağmen yılmadı, zorluklara ve yokluklara karşı direnmesini bildi. Küçük bir orduyla dünyanın süper gücüne sahip kızıl orduya karşı savaşmak elbette kolay değildi. “Haksız gücün karşısında, güçsüz hakkın yanında olmak benim imanımdır” diyerek Şeyh Şamil’in bıraktığı yerden mücadeleyi başlatmış ve Ruslara meydan okumuştu.

“Üzerimdeki üniformam kefenim, şehadete talibim. Şehitliği rütbe ve şeref kabul ediyorum. Kanımın son damlasına kadar ülkemin bağımsızlığı ve milletimin hürriyeti için savaşmaya hazırım’’ diyordu o büyük komutan.

Silahça ve sayıca çok kuvvetli Rus askerlerine karşı bir avuç yiğitle, Şeyh Şamil’in bıraktığı yerden mücadeleyi başlatmış ve Ruslara meydan okumuştu. Bu meydan okuyuşun arkasında bir kahraman olmalıydı. Büyük savaşlar büyük kahramanlar isterdi çünkü. Çeçen savaşı da dünyaya gözü kara, yüreği özgürlük ateşiyle yanan bir kahraman tanıttı. O kahraman herkesin ardından ağladığı Şehid Cevher Dudayev’di.

Evet... Kafkasya’daki Mukaddes Gazavat’ı tanırken ilk önce bu gazavatın keskin kılıcı, büyük komutanı Şehid Cohar Dudayev’i tanımak lazım. Musa oğlu Cohar (Cevher Dudayev)’in hayatı ve mücadelesini elbette yazmak zor. Ancak; o büyük komutanı o savaş esnasında ziyaret ederek hayatını ve mücadelesini kendi ağzından dinlemek bana nasip oldu. O şimdi yok ancak onu şehadetinin yıl dönümünde tekrar hatırlamak, hatırlatmak ve gelecek nesillerin onu anlaması için onunla alakalı hatıralardan bir not düşmeyi bir sorumluluk olarak kabul ediyorum.

Gazeteci Mehmet Koçak

Editör: TE Bilişim