İSTANBUL, (DHA)- Büyükçekmece Belediye Meclisi’nin nisan ayı birinci oturumu gerçekleşti. Oturumda, Büyükçekmece ilçe sınırlarında yapılacak yapıların beton, donatı, yapı malzeme kalite ve zemin özelliklerinin ilgili standartlara göre yapılarak, kontrollü ve izlenebilir beton üretiminin sağlanması amacıyla Büyükçekmece Belediyesi bünyesinde ‘Beton ve Zemin Laboratuvarı’ kurulması kararlaştırıldı. Ayrıca, ‘Beton Zemin Laboratuvarı İç Hizmet Yönergesinin’ hazırlanması hususu da görüşülerek karara bağlandı.

Konuya ilişkin olarak meclisi bilgilendiren Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, yaşanan son 6 Şubat depremlerinin ardından teknik ekibiyle bölgede yaptıkları gözlemlerin ışığında böyle bir karar alındığını dile getirdi. Akgün şunları söyledi:

“Teknik heyetimizle beraber deprem bölgesinde yoğun çalışma yaptık. Gözlemleme, yerinde görme bu bina niye takla atmış, niye yan yatmış, neden asma katlı binaların tamamına yakını yıkılmış? İmar Müdürlüğü başkanlığında bütün ekibi deprem bölgesine gönderdik. Gözlemleme, izleme yaptılar. Teknik olarak değerIendirdiler. Burada üniversite hocalarıyla çalıştılar. Hepimizin kendine ders çıkarması lazım. Bu ders yerel yönetimler için önem arz etmektedir.  Sebebi eskiden yapılmış binalar yıkılmış olsaydı bir şey söylemezdik ama daha perdeleri takılmamış özellikle Hatay’ın tamamında, İslahiye ve Nurdağı’nda 7, 8, 9 katlı binalar neden bu hale geldi? Bunların da denetimini bu teknik bürolar yapmış. Dolayısıyla bir arıza var., daha yeniler ama ayakta zor duruyorlar. Denetimlerin kağıt üstünde olmasından ötürü bu binalar çöktü. Denetimi yapılsaydı beton ve demir denetimleri yapılsaydı o binalar çökmezdi."

"1391 BELEDİYEYİ DEVRE DIŞI BIRAKAMAZSINIZ"

Akgün sözlerine şöyle devam etti:

"Buradan ders çıkarmazsak nereden çıkartacağız? Biz sizin önünüze ek gündem maddesi olarak beton ve zemin laboratuvarı kurmak istiyoruz ama esas tam yetkili olarak karotu alıp vatandaş gidip para vermesin. Bu bina yıkılır mı depremde. O zaman bu binanın karotunu biz alalım tam yetkiyi bize verin. Biz bunu ücretsiz yapalım. Devletin yapması gereken hizmettir. Verdiğin vergilerle eğitimin, sağlığını, yolunu yapacaksa devlet bina yıkılır mı noktasında senin güvenliğini sağlamak üzere bu hizmeti belediyeler yapmalıdır. Seçimlerden sonra Türkiye Belediyeler Birliği olarak birinci işimiz olacak. Yeni oluşacak kabinede kim Çevre ve Şehircilik Bakanı olacaksa, kim bu işte yetkili olacaksa yetki için kapısında direneceğiz. 1391 belediyeyi siz bu konuda devre dışı bırakamazsınız. Millet ve devlet olarak vatandaşımızın bundan sonraki depremde ölümünü azaltmak için her türlü tedbiri almak zorundayız."

 

Kaynak: dha