Büyükşehir yasasının aksayan ve uygulama aşamasında pek çok aksaklık ve güçlükler vardır. Konya ve Mersin gibi büyükşehirlerde bütün mahalle, ilçe ve ilin su işini büyükşehrin yapması gibi.

Önümüzde mahalli idareler seçimi var. Aday olacak arkadaşlara bir ön hizmet olarak görevleri basitçe yazıyorum.

Büyükşehir Belediyesinin görevleri:

*İçme suyu hizmetlerini,*Kanalizasyon hizmetlerini,*Sinekle mücadele hizmetlerini,* ulaşım hizmetlerini sağlamak ve yürütmek.

*Sokak hayvanlarının kısırlaştırma ve tedavi işlemlerini yapmak. * Katı atık bertaraf hizmetlerini yürütmek ve çözmek,* Yangın ve itfaiye hizmetlerini yürütmek,* Yağmursuyu ve drenaj hizmetlerini yapmak ve yürütmek.

*Sınırları içindeki mezarlıkların bakım ve onarımını yapmak.*Foseptik hizmetlerini, arıtma tesislerinin yapım, bakım ve onarımını yapmak ve işletmek,*Otogar hizmetlerinin yürütülmesi,* Hayvan barınakları kurmak ve işletmek,*Sebze-meyve hallerini kurmak ve işletmek,* Mezbahaneleri kurmak, denetlemek ve ruhsatlandırmak.

*15 metre ve daha geniş yolların yapım, bakım ve onarımını yapmak.

Büyükşehir belediye ve mücavir alan sınırları içinde: 1/5.000 ile 1/25.000 arasındaki her ölçekteki nazım ve imar planlarını yapmak ve yaptırmak. Ve diğer hizmetler.

Merkez ilçeler ve İlçe belediyelerinin görevleri:

*Temizlik hizmetlerini yürütmek,*Katı atık toplamak ve aktarma istasyonuna taşımak,*Otopark, spor, dinlenme ve eğlence yerleri ile parkları yapmak,*Sosyal ve kültürel hizmetler sunmak.

*Mesleki eğitim ve beceri kursları açmak,*15 metreden küçük yolların yapım, bakım ve onarımını yapmak,*Kamuya-umuma açık dinlenme ve eğlence yerlerini açmak, ruhsatlandırmak ve denetlemek,

*Kadınlar, gençler, yaşlılar, özürlüler ve çocuklara yönelik sosyal ve kültürel hizmetleri sunmak,* İmar ve emlak hizmetlerini yönetmek ve yürütmek,*Sağlık, eğitim, kültür, tesis ve binalarının yapım, bakım ve onarımı ile kültür ve tabiat varlıkları ve tarihi dokuyu korumak.

*Kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin geliştirilmesine ilişkin hizmetleri yürütmek,* Cenaze ve defin işlemlerini yürütmek,* Kadınlar ve çocuklar için koruma-sığınma evleri açmak ve işletmek,* Nikâh işlerini yürütmek.

* 1/ 1000 ölçekli uygulama imar planlarını yapmak ve yaptırmak.

Özet ve kısaca bu hizmet bölümü vardır. Aday arkadaşlara ve seçileceklere başarılar diliyorum. Ufak bir hizmet olur inşallah!..

Esen kalınız.