Avustralya’nın uçsuz bucaksız topraklarında özgürce koşan Archy, gönüllü olarak savaşa yazılır ve Çanakkale cephesine gelir. Archy, mütemâdiyen Anzakları tarayan makineli tüfekten çıkan kurşunlarla delik deşik olurken fonda Tomaso Albinoni’nin Adagio in G Minör’ü çalmaktadır.

Bu sahne, 1981 yılında Peter Weir’ın çektiği Gallipoli filminin son sahnesi. Çanakkale’de yitirilen Avustralya gençliğini anlatan film, politik ve sosyolojik tespitleriyle dikkat çekti. Hümanizmi savunmak iddiâsında olan Gallipoli, bugüne kadar yapılan en iyi Çanakkale filmi kabul edilir.

Savaş karşıtı olan ve gençlerin hayâtını hiçe sayan İngiliz subaylarını eleştiren Gallipoli filminin gizli mesajlarına bir bakalım.

Filmin arka planında, ilkel ve ahlâksız bir Müslüman halk vardır. Cephede ise mütemâdiyen Avustralyalı gençleri öldüren Türk askerleri gösterilir. Anzaklar delik deşik olurken karşı taraftan ölen tek bir asker göremediğimiz gibi makineli tüfeğe kurşun veren Türk askerinin yüz ifâdesi unutulacak gibi değildir. Öleceklerini anlayan Avustralyalı gençlerin birbirleriyle vedâlaşmaları, âilelerine mektup yazmaları ve duâ etmeleri çok tesîrlidir.

Peki ya bizim gençliğimiz? Tıbbiyeliler, İstanbul Liseliler, Onbeşliler? Filmde evini savunan gençliğimiz hakkında herhangi bir şey yok.

Evet, gelmiş geçmiş en iyi Çanakkale filmi, ülkemizi işgâle gelen Anzaklara ağıt yakıyor. Bu filmi seyreden Anzak torunu Tarrantların, o makineli tüfeğin arkasındaki asker hakkında ne hissedeklerini tahmin etmek zor değil zannederim.

Elin oğlu bu filmi yaptı da biz ne yaptık? 29 Ekim 1982’de ülkemizde gösterime giren filmden o kadar kederlendik ki 25 Nisan 1985'te Şafak Âyini’nin yapıldığı koya, Anzak Koyu adını verdik.

………

Bugün Sabah yazarı Mevlüt Tezel, medya devi Ruppert Murdoch’ın Yeni Zelanda katliamındaki tesirine dikkat çekti. Islam in the Media 2017 araştırmasına göre, ünlü medya imparatoru Rupert Murdoch'a âit beş Avustralya gazetesi, İslâm düşmanlığını körüklemek için var güçleriyle çalışmış.

The Australian, The Daily Telegraph, The Herald Sun, The Courier Mail ve The Advertiser gazetelerinde 2017 yılında yayımlanan 2891 makâlede 'İslami terörizm' veya 'Müslüman zulmü' deyimlerine yer verilmiş. Yine araştırmaya göre, bu beş gazetede 2017 yılında İslâmla alâkalı yaklaşık 3 bin olumsuz haber yer almış.

Bir katkı da benden olsun.

Rupert Murdoch, yukarıda bahsettiğim Çanakkale filmini finanse eden isimdir.