İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, evde ve okullarda sıkça kullanılan deterjanların içeriğindeki kimyasallar nedeniyle burnu tıkadığını belirterek, burun tıkanıklığını açmanın formülünü verdi.

Burnun tıkanması halinde İngiliz karbonatlı su ile yıkanmasını öneren Prof. Dr. Karatay, “İngiliz karbonatı ile diğer karbonatı karıştırmayalım. İngiliz karbonatı içilebilir. İçinde glüten yoktur. Temizliği de onunla yapabiliriz. Çocuklarımızın özellikle gece yatarken burunları tıkanıyorsa o karbonatlı suyla burunlarını temizleyebiliriz” dedi.

Gribin önlenmesinde vitaminlerin tek başına yeterli olmayacağını vurgulayan Prof. Dr. Karatay, şunları söyledi:

“Yaşam bir bütündür. Gribi önlemek için vitaminlere çok güvenmeyin. Beslenme, temiz hava ve su, hareket, mutluluk hepsi bir bütündür. Evdeki zehir olan deterjanlar, suni kimyasallar, oda kokuları, yumuşatıcılar vücudunuzun direncini kırar.

Bütün çocukların ve gençlerin burunları tıkalı. Burun neden tıkanır? Evdeki zehirler burnu tıkar. Bu deterjanlardaki maddeler vücuda girmesin diye burun kendini tıkar. Vücudumuz bizden akıllıdır. Vücuda zehir girmesin diye burun bunu yapıyor.”

Karatay, “Okullarda çok fazla gereksiz yere deterjanlar kullanılmaya başladı. Hijyen en tehlikeli hastalıktır. Hijyen ancak firmalara hizmet etmekten başka bir şey değildir. Bütün çocuklar öksürüyor tıksırıyor. Bunun nedeni okullarda kullanılan deterjanlar. Okulları sirkeyle temizlemek yeter. Yetkililere sesleniyorum. Çocuklarda salgın diye bir şey yok. O virüs körpe vücuda girmesin diye burun kendini tıkıyor” ifadelerini kullandı.

Karatay, “Burun tıkalı olduğu zaman bilin ki hastalıkların temeli atılıyor. Çünkü vücuda oksijen girmiyor. Ağzımızı açınca da o zehirli maddeler içeri giriyor ve hasta oluyoruz” diye konuştu.

Editör: Yadigar Hanım