Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 2 aydır silah ve patlama sesleri eksik olmuyor. Terör örgütü üyelerinin açtığı hendekleri kapatmak için 9 gün önce başlatılan operasyon ise sürüyor.

ÇATIŞMALAR EĞİTİM VE İBADETİ DE VURDU

Yüzlerce ev ve işyerinin kullanılamaz hale geldiği 3 mahallede ekmek, elektrik ve su yok. İlçe genelinde ise internet ve cep telefonu erişimi sağlanamıyor. İlçeden göç edenlerin sayısı 20 bini aşarken, çatışmalar eğitim ve ibadethaneleri de vurdu. Öğrenci ve öğretmenler okullara, cemaat ise camilere gidemiyor.

"SÜRÜNEREK ÇARŞIYA GELDİM"

Hayatın durma noktasına geldiği ilçede vatandaşlarda da endişe hâkim. Tekel Mahallesi'nde yaşayan Reşit Munar yaşadıklarını şöyle anlattı: "Perişan olduk. Karımı ve 7 çocuğumu Diyarbakır'a gönderdim. Gıda ihtiyacım için sürünerek çarşıya geldim. İki ateş arasında kalmış durumdayız. Barış ve huzurdan başka bir şey istemiyoruz."

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI 9. GÜNÜNDE

Silvan'da sokağa çıkma yasağı dokuzuncu gününde. İlçede altıncı kez sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor. 3 Kasım'da ilan edilen yasak bu sefer Mescit, Tekel ve Konakmahallelerini kapsıyor. Bu mahallelerde barikat kurup hendek kazan gruplara karşı başlatılan operasyon için helikopter ve insansız hava araçlarının da kullanıldığı belirtildi.

TELEFONLA İLETİŞİM KURULAMIYOR

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerden operasyonda ilçe merkezinde zırhlı araçlarla birlikte tankların da kullanıldığı görülüyor. Dokuz gün içinde özel harekat polisi Necmi Çakır ve Müslüm Tayar, Sertip Polat, Engin Gezici, İsmet Gezici, Mehmet Gündüz ile Yakup Sinba adlı kişiler yaşamını yitirdi. Birçok yaralının da olduğu belirtilen Silvan'da telefonla iletişim kurulamıyor.

Yasağın uygulanmadığı mahallelerde de zaman zaman elektrik ve su sıkıntıları yaşanıyor. Ama GSM operasyonlarından kaynaklanan aksaklıklardan dolayı ilçenin genelinde telefon ve internet erişimi sağlanamıyor. İlçenin yüksek noktalarında Batman'dan gelen telefon sinyalleri ile iletişim kurulabiliyor.

Silvan'a her gün heyet gönderen HDP ve DBP yetkilileri, ilçenin güneyindeki tepelere tankların konulduğunu ve bu tanklardan zaman zaman mahallelere top atışı yapıldığını söylüyor. Olaylar sırasında ağır yaralanan 20 yaşındaki Rıdvan Us Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi ediliyor. Babası, oğlunun durumunun ağır olduğunu söylüyor. Oldukça üzgün. Konuşmak istemiyor. Oğlunun yaralandığını iki gün sonra öğrenmiş.

1 ASKER YARALANDI

Öte yandan sokağa çıkma yasağının devam ettiği Silvan'da terör örgütü PKK mensupları ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada, 1 asker yaralandı.

Tekel, Konak ve Mescit Mahallelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının 9'uncu gününe girdiği Silvan ilçesinde, dün yaşanan sessizlik bugün sabah saatlerinde yerini şiddetli çatışmaya başladı. İlçenin Mescit Mahallesi'nde saat 05.00 sıralarında çıkan ve teröristlerle sıcak temas yaşanan çatışmada, 1 asker yaralandı. Olay yerine çağrılan ambulansla İlçe Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralı asker, burada yapılan ilk müdahalesinin ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak, tedavi altına alındı.

Editör: TE Bilişim