Almanya'nın Mannheim şehrinde çevrenin daha temiz olması için para cezaları arttırıldı.

Nisan ayı itibariyle yere sigara izmariti ve kağıt mendil atanlara kesilen ceza 20 euro'dan 100 euro'ya yükseltildi.

Yere sakız atmanın cezası ise iki katına çıkartılarak 100 euro'dan 200 euro'ya yükseltildi.

Sokakların ve çevrenin temiz kalabilmesi için uygulanacak yeni cezaların yanı sıra üniformasız sivil görevlilerin de görev yapacağı açıklandı.

Portekiz'de yere izmarit atana 250 avroya kadar ceza

Portekiz meclisinde kabul edilen ve toksik atıkların çevresel etkileriyle mücadeleyi amaçlayan yeni yasaya göre, yere sigara izmariti atanlar, 25 ila 250 avro para cezasına çarptırılacak. 

Yeni yasayla, sadece sokakların değil, aynı zamanda plaj, nehir kıyısı ve park alanlarının da izmaritten arındırılması hedefleniyor.

Yasaktan işletmeler de etkilenecek

Yeni yasa, kamuya açık yerlerdeki alışveriş merkezi ve otel türü ticari yerlere de bazı sorumluluklar yüklüyor. Bu işletmelerin sigara içilen açık alanlarına kül tablası koyması ve onun temizliğini yapması şartı getirilirken bunu ihlal edenlere de 240 ila bin 500 avro para cezası kesilmesi öngörülüyor.

Portekiz genelinde sokağa dakikada 7 bin sigara izmariti atıldığına dikkati çeken çevre kuruluşlarının yetkilileri, toksik atıklarla mücadelenin zorunlu olduğuna işaret etti.

Türkiye'de Sigara İzmaritini Yere Atana 50 TL Ceza!

Çevreye izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıkları yere atanlara 50 TL para cezası verilecek.

TBMM Genel Kurulu’nda, 1. bölümü kabul edilen tasarıya göre, Türkiye’de tütün ürünlerini; kamu binalarının kapalı alanlarında, birden çok kişinin girebileceği binaların kapalı alanlarında, taksiler de dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında, ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında, lokantalar, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tüketenler ile spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde kullananlar ve bulundukları çevreyi kirletenler Kabahatler Kanunu’na göre cezalandırılacak.

Çevreye izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıkları atanlara kamu görevlileri ve belediye zabıta görevlilerince 50 TL para cezası verilecek. Kişi, çevre kirliliğini derhal giderirse para cezasına çarptırılmayacak.

Arabada sigara içme cezası 153 lira

Araçta sigara içme cezasına uygulanmadan zam geldi. 88 TL olan ceza aradan altı yıl geçmesinin ardından 153 TL'ye çıktı.

6 yıl sonra otomobillerde sigara içme yasağı tekrar uygulanacak. 2013 yılında 4207 sayılı kanunda yapılan değişikle hususi araçların şoför koltuklarında sigara içilmesine 88 TL para cezası kesilmesi kararlaştırılmıştı fakat ceza şimdi yeniden değerlemeyle birlikte 153 TL’ye çıktı.

Bu cezanın neredeyse hiç uygulanmıyor olması eleştiri konusu olurken Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada otomobillerde sigara içilmesinin artık tamamen yasaklanacağını söyledi.

Bunun üzerine Muğla, Fethiye'de bugün trafik polislerinin yaptığı uygulama sonucu sürücülere 153 TL para cezası kesildi.

Ceza yiyen İsmail Akdağ, bütün sigara satan yerlerin kapatılması gerektiğini söyledi. Sigara serbest olduğu sürece vatandaşın alacağını belirten Akdağ, “Bu sigarayı aldığında evde ve araçta da içecekler. Vatandaşın suç işlenmesi istenmiyorsa, bunun satılmaması lazım” dedi. Öte yandan, yaklaşık iki saat yapılan uygulamada altı sürücüye toplam 918 TL ceza yazıldı.

Editör: TE Bilişim