Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Dalaman’da dün öğleden sonra başlayan ve halen devam eden orman yangınıyla ilgili bilgi almak için geldiği Muğla’da açıklamalarda bulundu. Helikopterle yangın sahasını havadan inceleyen Bakan Pakdemirli, yanan alan ile ilgili rakamların tamamen söndürüldükten sonra açıklanacağını söyledi.

Yangının tamamen kontrol altına alındığını belirten Bakan Pakdemirli, “Çevredeki belediyelerle birlikte çok güzel bir çalışma gerçekleştirildi. Akşam helikopterlerin ayrılmasının ardından sabaha kadar tüm söndürme faaliyetleri devam etti. Saat 05.30 itibariyle helikopterle yeniden uçmaya başladı ve çalışmalarımız devam ediyor. Ben de biraz önce yanan sahayı havadan inceledim. Çok şükür korktuğumuz kadar değil. Korktuğumuz şey yerleşim alanlarını tehdit etmesiydi. Can ve mal kaybımız yok. Henüz inşaat aşamasında olan ve henüz içerisinde kimsenin bulunduğu bir butik otel kısmen etkilendi. Sıcaklığın 37 derece, nemin yüzde 18 ve 40 kilometrenin üzerinde bir rüzgarın olması yangının hızlı bir şekilde yayılmasına neden oldu. Ekiplerimiz 15 helikopter, 105 arazöz, 18 iş makinesiyle ve 520 personelle yangına müdahale ediyorlar” diye konuştu.

“ÇOK BÜYÜK DEĞİL AMA KORKUTUCU BİR YANGIN”

Yangının atlayarak yayıldığını bu yüzden tam zararı daha sonra yapılacak incelemeyle ortaya çıkacağını kaydeden Bakan Pakdemirli, “Yaklaşık 350 hektar alanın zarar gördüğü yangınla ilgili bilanço söndürme çalışmalarının tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak. Türkiye’nin en büyük yangını 17 bin hektardır, bu yangın çok büyük olmamakla beraber bizi korkutan bir yangın oldu. Bu saatler itibariyle burada çok rahat konuşuyor olmamızın nedenlerinden birisi de görünmez kahramanlarımız. Ben mümkün mertebe önemli yangınlarda onlarla birlikte olmaya çalışıyorum. 2018 yılında bu ay 685 tane, 2019 yılında ise 730 tane yangın çıkmış. 2018’de etkilenen alan bin 525 hektar, 2019 ise 828 hektar. Yani yangın başına 2 hektardan fazla alan zarar görürken, şimdi 1 hektarın altına inmiş durumda. Dünyada yangınla mücadelede açık ara birinciyiz. 13 dakika olan yangına ilk müdahale zamanımızı 10 dakikaya indirmeyi hedefliyoruz. Çünkü 1 ağacı daha fazla kurtarmak istiyoruz. Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı. Bu yüzden daha dikkatli olmak zorundayız” dedi.

“HELİKOPTER MANEVRA AÇISINDAN DAHA İYİ”

Bu yıl yangınla mücadelede daha başarılı olan helikopterlerin tercih edildiğine dikkat çeken Bakan Pakdemirli, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Yangın tamamen söndürüldü diyemeyiz. İlerleyen saatlerde hava şartlarına göre şu an itibariyle yangının korku vermeyen bir görüntü olduğunu söyleyebilirim. Uçak yoktu. Çünkü helikopterlerin sayısını arttırdık. Uçaklara oranla helikopterlerin manevrası daha iyi. Helikopterler bu arazilerde daha başarılı. Bu yıl helikopter sayımızı artırarak hem yangınlara müdahale hızımızı hem de yangının içerisinde manevra şansımızı artırarak yangınla mücadelede önemli bir başarı yakaladık. Çünkü uçakların yangın esnasındaki manevra kabiliyetleri, helikopterler kadar olmuyor. O yüzden bu yıl helikopter sayısını artırmayı tercih ettik” diye konuştu.

Kaynak: iha