Son günlerde siyanürle altın arama madenlerinin yapmış olduğu doğa katliamına toplumun bir çok kesiminden tepkiler gelmişti. Sanat dünyasında, siyasete, siyasilerden çevre gönüllülerine kadar tepkilerin büyüdüğü Kaz Dağları’nın tahribatına İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail OK’tan çarpıcı bir açıklama geldi. Ak Parti hükümetleri döneminde özellikle Kazdağları’na karşı büyük bir saldırı başladığını hatırlatan İsmail Ok, ‘’AKP’nin Kaz Dağları’na karşı ayrı bir husumeti var. Tıpkı zeytin ağaçlarına olduğu gibi. 17 yıldır tüm bölge halkının mücadele ve eylemlerine rağmen ısrarla her yıl siyanür ile maden aramalarından tutun da, bölgenin endemik çeşitliliği bitirecek olan baraj çalışmalarına kadar bir çok tahribat yaşandı. Mahkeme kararları yok sayılarak her geçen gün yeni bir maden şirketine pazarlanan bir Kaz Dağları var’’ dedi.

‘16 MADEN FİRMASINA RUHSAT VERİLDİ’

Kazdağları’nda 17 yıl içerisinde 16 tane maden firmasına siyanür ile altın aranması konusunda ruhsat verildiğini belirten İsmail Ok, birçok mahkeme kararına rağmen maden çalışmalarına aralıksız devam edildiğini ve Kaz Dağları’nda 500 ton siyanür ile arama faaliyetlerinin yapılmak istendiğini söyledi. Sözlerine devam eden Ok, ’’Kaz Dağları ülkemizin en önemli değerlerinden bir tanesidir. Alp Dağları’ndan sonra dünyada en fazla oksijenin üretildiği Kaz Dağları ne yazık ki hükümetin yabancı ve yandaş firmalara altın arama bölgesi olarak tahsis edildiği bir yer haline geldi. Göreve geldikleri günden bu yana kaçak yapılaşmadan, HES, RES ve daha birçok uygulama ile karşı karşıya kalan Kaz Dağları şimdi de siyanür ile zehirleniyor’’ dedi.

‘BARAJLAR MADEN ŞİRKETLERİ İÇİN YAPILMAK İSTENDİ’

Bundan 3 yıl önce Ak Partili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Kaz Dağları’na yapılmasını düşündüğü 8 adet baraj projesi, hazineden talep edilen kredilerin onay alamaması nedeniyle askıya alınmıştı. Konu hakkında TBMM Başkanlığı’na o dönem araştırma önergesi veren Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, yapılmak istenen barajların maden şirketlerine su temini ihtiyacıyla düşünüldüğünü ve son anda çıkmayan kredi nedeniyle iptal olduğunu söyledi. Sözlerine devam eden Ok ’’Ak Parti’nin Kazdağlarına yaptığı zulmü Nuh tufanı bile temizleyemez.  Kaz Dağları’nda 101 familya ve 800 civarında bitki taksonu vardır. Bunların 77 tanesi sadece dünyada Kaz Dağları’nda bulunan türler. Böylesi bir öneme sahip olan Kaz Dağları’nda sırf maden şirketlerinin işlerini kolaylaştırmak adına 8 adet baraj projesi düzenlediler. O yıllarda konu hakkında birçok önerge ile konuyu ülke gündemine taşıyarak bölge halkı ile birlikte büyük bir mücadele sergilendi. Büyük bir şans eseri talep edilen kredilere onay çıkmaması nedeniyle proje uygulanmadı’’ dedi.
 

Balıkesir Milletvekili İsmail OK 

Editör: TE Bilişim