Uzun yıllardır görülmemesi nedeniyle “Osmanlı’nın kayıp lalesi” diye de adlandırılan “tulipa clusiana” familyasından olan lale, Buldan’da her yıl bahar ayında çiçek açıyor.

Buldan ve çevresini adım adım gezen, yörenin bitki ve kuş türlerine bitmek bilmeyen enerjisiyle fotoğraflayan, zaman zaman bunları video haline getirip yayınlayan, bu çalışmaları motiflere de konu olan Sait Yalçın, gezilerinin birinde bir lale türü gördü.

İLK KEZ 2011’DE FOTOĞRAFLADI

Yüzlerce bitki türü arşivine sahip olan Yalçın, 2011 yılında ilk kez gördüğü nadide bir lale türünü fotoğrafladı. O yıldan sonra da her yıl nisan ayında bu lalenin açtığı yere gidip fotoğrafını çekmeyi sürdürdü. Kendince de “Buldan lalesi” ismini verdi. Bir süre önce de fotoğrafladığı bitki türlerinin bir videosunu paylaştı.

“BU OSMANLI’NIN KAYIP LALESİ” DEDİ

O paylaşımı gören Orman Mühendisi Rasim Çetiner, şaşkınlığını gizleyemedi. Nedeni de 1932 yılından sonra kaybolan Osmanlı lalesinin Buldan da görülmesiydi. Gerçi 2012 yılında Aydın’da fotoğraflanmıştı ama Sait Yalçın belgelemesi 2011 yılındaydı.

İLK KAYDI 1803’TE YAPILDI

Heyecan veren lale türüyle ilgili görüştüğümüz Çetiner, bitkinin ilk kayıt yılının 1803 olduğunu, asıl yayılış alanının Irak, Afganistan ve Pakistan’a kadar uzandığını, Türkiye’de ise ilk kaydının İzmir’in Bornova ilçesinde yer alan Kurutepe’de 1932 yılında alındığını söyledi.

Tulipa clusiana familyasından olan “Çelebi lalesi”, “kayıp lale” ve Osmanlı lalesi” gibi isimlerle anılan bitkinin, “kayıt tarihinden 80 yıl sonra ilk defa Aydın’ın bir köyünde tekrar görüldüğü” şeklinde bilgilerin paylaşıldığını kaydeden Çetiner, “Sait Bey, ilk fotoğraflama tarihini 2011 olarak verdi. Demek ki Aydın’dan önce Denizli’de fotoğraflanmış. Şimdi bu nadide türün korunması için gerekli çalışmaları yapmak bu alanda sorumlu kurumlara düşüyor” dedi.

HER YIL NİSANDA AÇIYOR

Farklı bir güzelliğe sahip olan laleyi fotoğraflayan, aynı zamanda Buldan Doğal Hayatı Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı da olan Sait Yalçın ise, “Buldan’ın kuş ve bitki türleriyle ilgili çok sayıda fotoğraf çalışmam var. Zaman zaman bunlar motiflere de konu oluyor. Sekiz yıl önce fotoğrafladığım lalenin bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum. ‘Yayla Gölü’nün çiçekleri’ adlı videoda Ömer Eser ve Rasim Çetiner fark etti. Onların ilgisi sayesinde ortaya çıkarıldı. Kendilerine müteşekkirim” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim