CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel kamyon, tanker ve TIR esnaflarının sorunlarını bir soru önergesi ile Meclise taşımıştı.

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, vatandaşların sorunlarını Meclis gündemine taşımaya devam ediyor. Hafta sonu Tarsus’ta kamyon, tanker ve TIR şoförleriyle bir araya gelen Gökçel, esnafın sorunlarının çözülmesi için çalışılması gerektiğini söyledi. Taşımacılık sektöründe faaliyet yürüten esnafın zor zamanlardan geçtiğini belirten Gökçel, dijital takometre uygulamasının 6 ay ertelenmesinin sorunları çözmediğini sadece ötelediğini söyledi. Tarsus’tan Çorlu’ya giden bir TIR’ın sadece otoban ve köprü geçiş ücreti olarak 700 liranın üzerinde bir ödeme yaptığını hatırlatan Gökçel, trafik sigortası ve kasko için de aylık 1.500 lira ödendiğini ifade etti.

K1 Belgesi Çileye Dönüştü

Uygulanan sistemin güçlüden yana olduğunu belirten Gökçel, tek aracı olan esnafın da çok aracı olan kişinin de bir tane K1 belgesiyle iş yapabilmesini eleştirdi. Kooperatiflerin ortakları için bu belgeyi düzenlemesi gerektiğini ve bireysel esnafın rekabet edebilir hale getirilmesini savunan Gökçel, kamyoncuların sesine kulak verilmesi çağrısında bulundu. Sistemin güçlüleri koruduğunu belirten Gökçel, bireysel esnafın korunması gerektiğini söyledi.

Taşımacılığın Yükü Karayolu Esnafının Omuzlarında

Türkiye’de taşımacılığın %90 oranında karayoluyla yapıldığına dikkat çeken Gökçel, karayolunun önemine rağmen esnafın desteklenmediğini savundu. Artan maliyet baskısı ve yasal düzenlemelerin kooperatifleri desteklememesi ile piyasaya tutunamaz hale gelen bireysel esnafın sorunlarına değinen CHP’li Gökçel, takograf cihazlarının araçları piyasaya süren şirketlerce takılması gerektiğini belirtti. Şoförlerin 6 saat içinde yük bildiriminde bulunma zorunluluklarının yük veren veya aracılık eden kurumların sorumluluğunda olması gerektiğini söyleyen Gökçel, şoförlerin yanlarındaki irsaliye ile neyi nereye taşıdıklarını beyan ettiklerini hatırlattı.

Her Kantarda Farklı Ayar

Taşımacılık esnafının en büyük sorunlarından bir tanesi kantarlar arasındaki ayar farkı. 1 saat içinde farklı kantarlara giren araçların ağırlıklarının farklı çıkması nedeniyle esnafın sürekli cezalarla boğuştuğunu belirten Gökçel, kantar ayarlarının uyumlu olması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin her yerinde kamyon esnafının aynı sorunu yaşamasının tesadüf olamayacağına dikkat çeken CHP’li Vekil, sorun yaşayan esnafın itirazlarını mahkemeye sunması için de ayrıca bir külfet yarattığını ifade etti.