CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, Karadeniz'de yaşanan yoğun yağış ve sellerin ardından doğa olaylarına dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Sel felaketinin kentlerin dirençsizliğini bir kere daha gözler önüne serdiğini dile getiren Dinçer, afetlere karşı tedbir ve farkındalık çağrısında bulundu.

Amasya, Samsun, Kastamonu ve Sinop illerinde günlerdir görülen aşırı yağışlar sele neden oldu. Yoğun hasar olan bölgede yaşann sorunun en büyük nedeninin şehirleşmedeki  hatalardan kaynaklandığına işaret eden Dinçer, "Özellikle Amasya, Samsun, Kastamonu ve Sinop illerinde meydana gelen aşırı yağışlar ve sel felaketi, doğal afetlere karşı hassas olan kentlerimizin ne kadar dirençsiz olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi” dedi.

Aşırı doğa olaylarının kentler ve kırsal alanlar üzerinde yaptığı baskıya dikkat çeken Dinçer, buna plansız yapılaşma, kentsel ve kırsal kesimin yeni iklim koşullarına uyumlu olmayışı, yanlış su yönetimi gibi olumsuzlukların neden olduğunu söyledi.

Kentlerin, doğa olaylarına, afetlere,  ve iklim krizine karşı dirençli olarak tasarlanması gerektiğini belirten Dinçer şunları söyledi:

"Hükümetin afet politikaları yeterli önlemleri içermiyor. Afet sonrasında eski haline getirilmesi gereken bölgeleri rant alanlarına dönüştürme arayışları var. Yaşanan olaylardan ders çıkarmalıyız. Aşırı doğa olaylarına karşı direncimizi artırmak için önlemler almalı, sakınım planları oluşturmalı ve kentsel yapıyı buna göre kurgulamalıyız. Afet sonrasında sadece görsel düzeltmelerle yetinmek yerine, gerçek çözümleri hayata geçirmeliyiz. Ön tedbirlilik ilkesine uygun şekilde hareket edilmeli ve afetlere karşı direncimizi artırmalıyız."

Editör: Yadigar Hanım