Hükümetin açıkladığı mısır fiyatı çiftçiyi memnun etmedi. Buğday, fındık, çay ve kuru üzümün ardından mısırda da tabana fiyat çiftçilerin beklentisinin altında kaldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mısır taban fiyatını destek hariç ton başına 5 bin 700 lira olarak açıkladı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, açıklanan rakamın maliyetin altında kaldığını belirterek, "Ton başına 6 bin 400 lira maliyetle üretim yapılırken, çiftçinin beklentisi 7 bin lira karşılanmadı" dedi.

Mısırın yüzde 75’inin yemlik olarak kullanıldığını ve yemde Türkiye’nin dışa bağımlı olması nedeniyle yüksek fiyatla ithalat yapıldığını ifade eden Suiçmez, şunları söyledi:

“9 milyon ton mısıra ihtiyacımız var. Üretim ise 6.5 milyon ton. 2.5 milyon ton mısır başta Ukrayna olmak üzere çeşitli ülkelerden ithal ediliyor. Açıklanan düşük fiyat, üretimin azalmasına, yüksek fiyattan ithalatın artmasına neden olacak. Oysa ithalata verilecek para üreticiye verilmeli. Fiyat açıklamak da tek başına yetkeyecek. Açıklanan o fiyattan kamunun da alım yapması gerekir.

Kuru üzüm alım fiyatı da 27 lira olarak açıklandı. Oysa çiftçi 35 lira fiyat bekliyordu. Kuru üzümde alım fiyatı 1.72 dolardan 1.49 dolara geriledi. Fındıkta, kuru üzümde ihracatçıyız. Maliyetin altında açıklanan fiyatlarla ihracatçı üreticimizi korumuyoruz. Ayçiçekte henüz fiyat açıklanmadı. Piyasada 10-11 lira. Maliyet ise 17 lira. Ayçiçeğinde de düşük fiyat açıklanacağı gözüküyor. Bütün ürünlerde maliyet altı fiyat açıklanıyor. Girdilerdeki artış yüzde 158’ler düzeyindeyken fiyatta ‘yüzde 100 artış yaptık’ mantığı yanlış.” 

Bu arada Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) mısır alımındaki düzenlemeleri açıkladı. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerin üretim belgelerindeki üretim miktarının tamamının satın alınacağı açıklandı. 

Editör: Yadigar Hanım