Çiğ köftenin tarihi
Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz. İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir. Halkına verdiği emir ile krallıktaki bütün ağaç ve odun parçalarını büyük bir meydanda toplatır. Evlerde yemek pişirmek için odun parçası kalmamıştır ve ateş yakılmasını yasaklamıştır. Hz. İbrahimi yakmak için meydana toplanan ağaç ve odun parçaları yakılacak tek ateştir.
Halk kralın emriyle günlerce tahta parçalarını meydanda toplamıştır. Dağda avlandığı için bu emirden habersiz olan bir avcı, avladığı geyiği evine getirerek eşinden pişirmesini ister. Eş kralın ateş yakma yasağını anlatır. Avcı da çaresiz emre itaat eder. Avcı geyiğin sağ arka butunu ayırır, ince ince taşla döverek ezer. Bulgur, biber ve tuz katarak, ezdiği et ile bunları iyice yoğurur. Çiğ köftenin ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı rivayet edilir.’’
ÇİĞ KÖFTE HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
Kilo vermeyi kolaylaştırır: Çğ köftedeki bulgur sadece suyla ıslatılır ve yoğurulur. Pişirilmediği için tüm besin değerleri oldukça etkilidir. Doyurucu özelliği bulunan bulgur tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi sağlar. Yüksek müiktarda lif içeren bulgur, kilo kontrolünü kolaylaştırır.
Bağışıklığı güçlendirir: Çiğ köftede kullanılan baharatlar tam bir sağlık iksiri. Özellikle kullanılan kırmızı biber A vitaminine sahiptir. Bu vitamin sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir.
Folik asit içerir: Özellikle hamile kadınlar için önemli bir maddedir folik asit. Çiğ köftenin ham maddesi olan bulgurda folik asit oranı yüksektir. Hamile kadınların folik asit tüketimi bebeğin zeka gelişimini olumlu yönde destekler.
Grip için doğal ilaç: Nezle ya da grip olmadan önce çiğ köfte tüketirseniz, bağışıklık sisteminiz güçlenecek ve bol bol C vitamini depolamış olacaksınız. Bu da size hastalığın kapılarını kapatmış olacak. Özellikle içeriğinde bulunan soğan ve sarımsak sayesinde tam bir doğal antibiyotiktir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.