Tüm çocukların hatta yetişkinlerin bile sevdiği tat; çikolata. Tatlı krizlerine anında çözüm.

Çikolata piyasasına dünya genelinde zam gelmesi bekleniyor. Ekim 2022’den beri enflasyonda yaşanan sıkıntılar ve bu sıkıntılardan kaynaklı üretim düşüklüğü çikolata fiyatlarını da etkiledi.

Dünya genelinde yaşanan enflasyon sorunu, Rusya – Ukrayna savaşından sebep yaşanan tedarik sıkıntısı ve diğer sorunlar derken çikolata üretiminde de değişiklikler söz konusu oldu.

Çikolatanın ana maddesi kakaodur. Kakaonun şimdi ki fiyatı metrik (1000 kg. ile eşdeğer) 3 bin 160 ABD Doları oldu. Kakao şuanda, dünya çapında son 46 senenin en yüksek değerinden işlem görüyor. Bu da demek oluyor ki, geçtiğimiz ekim ayına oranla yüzde 40’lık bir fiyat artışı geliyor.

Fildişi Sahillerinde bu yıl yağan yağmur oranının fazla olması kakao tarlalarında sele neden oldu ve bu sezon tarlalardan elde edilecek olan verim yüzde 5’lik bir düşüşe uğradı.

Cumhuriyet Gazetesinin derlemiş olduğu habere göre; Uluslararası Kakao Örgütü'nün aylık değerlendirmesine göre yüzde 5’lik oran 100 bin tonluk bir kakao kaybı anlamına geliyor.

Uluslararası Kakao Örgütü'ne göre; sel ve nemli havanın "mahsul için zararlı olan siyah bakla hastalığının potansiyel salgını olasılığını arttırdığını" söyledi.

Kakao çiftçileri 100 gramda 120 kakao çekirdeği beklerken, her 100 gramda sadece 80 kakao çekirdeği elde ettikleri söyledi. Bu da çikolataya zam oranının nedenlerinden bir tanesi sayılıyor.

İsviçreli çikolata şirketi Lindt'in yıllık raporuna göre, hammaddelerdeki artışlar "ılımlı fiyat ayarlamalarına" yol açtı.

Fildişi Sahillerinde üretilen kakao oranı dünya’daki kakao üretiminin yarısını oluştururken, Batı Afrika ülkeleri yüzde 75’ini üretiyor.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı