Uzmanlar, çocuklarda tırnak yeme alışkanlığının sebebini açıkladı. Yapılan araştırmaya göre, kardeş kıskançlığının tırnak yemeye sebep olabileceğine işaret ederek, ebeveynlerin kardeşler arasında adalet ve eşitlikçi tutum sergilemeleri gerektiğini söyledi.

Tırnak yemenin genellikle 3-4 yaşlarında başlayarak ergenlik dönemine kadar devam ettiğini dile getiren uzmanlar, davranış bozukluğu ya da dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlanan tırnak yeme alışkanlığının bazı durumlarda ergenlik döneminden sonra da devam ettiğini kaydetti.

Tırnak yeme alışkanlığının kişi stres ve baskı altındayken geliştiğine değinen uzmanlar, konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Özelikle ergenlerde çevrede onay görmeme, stres, korku, endişe gibi durumlarda çok fazla olabiliyor. Çocuklarda ise daha çok psikolojik travmalar, mükemmeliyetçilik kişilik yapısı, aile baskısı, hayal kırıklığı, sabırsızlık gibi durumlarda daha çok görülebiliyor. Bunun dışında aileyi rol model alma; örneğin evde biri tırnak yiyorsa bu şekilde çocuk bunu kopyalama yoluyla taklit ederek aynı davranışı sergileyebiliyor. Bunun çeşitli versiyonları da mevcut. Tırnak kenarındaki derileri yeme, tırnakları yolma ve koparma gibi çocuklarda ve ergenlerde bu davranışlar sıkla görülebiliyor.

Çocuklar ya da ergenler tırnaklarını yediği zaman ağız içi enfeksiyonlara ve bazı hastalıklara da sebep olabiliyor. Bu nedenle ebeveynlerin bu durumdaki çocukları için mutlaka uzman desteği almasını öneriyoruz”

Editör: Yadigar Hanım