Çocuk istismarı haberlerinin sıkça gündeme gelmesinden sonra, mecliste TBMM Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu, AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı.

Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, TBMM Araştırma Komisyonu’nda milletvekillerine istismara uğrayan çocuklara yönelik bir sunum yaptı.

Bakanlığın ve müdürlüğün istismar skandalına karşı koruma tedbirlerini hayata geçirdiğini ve bazı illerde bu sorunun diğer illere göre daha büyük olduğunu kaydeden Ustaoğlu, “Bakanlık olarak erken yaşta zorla evliliklerle ilgili 2018 yılı itibarıyla eylem planları hazırlıyoruz ve uyguluyoruz. Öncelikle, bu oranların yüksek olduğunu tespit ettiğimiz 19 ilimizde bu çalışmaları yürüttük. Son tespitlerde Afyon, Ardahan, Edirne ve Siirt olmak üzere bu illerde de oranların görece olarak yüksek olduğunu gördüğümüz için, hâlihazırda 23 ilimizde erken yaşta evliliklerle ilgili eylem planlarımızı hazırladık ve uygulamaya devam ediyoruz” dedi.

Olumlu etkiler aldık

"Psikiyatri servisine yönlendirmeler yaptık, tedavi programları uyguladık ve psikolojik desteklerle de hala hizmetimizi sürdürüyoruz. Verdiğimiz desteklerle ilk geldiği andan şu ana baktığımızda duygu ve davranışlarının süreç içinde olumlu etkilendiğini, şu anda normale döndüğünü rahatlıkla ifade edebiliriz. Sosyalleşmesi açısından kuruluşlarımız bünyesindeki birçok atölye çalışmalarına katılımını sağladık ve psikolojisi üzerinde de bu çalışmalarımız gerçekten olumlu etkiler yarattı. Talebi üzerine kendisini okuma yazma kurslarına gönderdik ve açıktan ilkokul diplomasını aldı, geçen hafta da sınavlarını verdi, ortaokul diplomasını aldı mağdur kadınımız. Bunlar bizlerin destekleriyle gerçekleşti. Meslek edindirme kurslarına devam ettirdik. Aşçılık kursuna devam etti ve şu anda da bir çalışma ortamını oluşturma gayreti içerisindeyiz. Gizlilik kararları çerçevesinde ve can güvenliği dolayısıyla yer değiştirme olduğu için sürekli bir çalışma imkanı olmuyor ama sürekli deşifre olmaması için gerekli güvenlik tedbirleri alınarak hayata katılması konusunda gerekli destekleri veriyoruz"

Ustaoğlu’nun sunumuna göre Afyon, Ardahan, Edirne ve Siirt dışında çocuk istismarının diğer kentlere göre daha yoğun olarak yaşandığı iller şöyle: İzmir, Antalya, Aksaray, Yozgat, Nevşehir, Niğde, Maraş, Urfa, Antep, Kilis, Hatay, Mardin, Diyarbakır, Bitlis, Muş, Ağrı, Kars, Iğdır, Van.

Editör: Fatih Savuk