Macron'un yaptırdığı araştırmaya göre çocuklar, 'para kazanma' girişimleri nedeniyle çoğu sosyal medyadan 18 yaşına kadar yasaklanmalı
Emmanuel Macron'un görevlendirdiği uzmanlar tarafından hazırlanan bir rapora göre , çocukların 13 yaşına kadar akıllı telefon kullanmalarına izin verilmemeli ve 18 yaşına kadar TikTok, Instagram ve Snapchat gibi geleneksel sosyal medyaya erişimleri yasaklanmalı.

Fransa cumhurbaşkanı, bilim adamlarından ve uzmanlardan, Fransa'nın çocukların maruziyetini sınırlama konusunda benzeri görülmemiş adımlar atması amacıyla çocuklar için ekran kullanımı yönergeleri önermelerini istemişti . Raporun yayınlanmasının ardından hükümetin nasıl ilerleyeceği belli değildi. Macron Ocak ayında şöyle demişti: "Yasaklar olabilir, kısıtlamalar olabilir."

Fr-7

Raporda çocukların, teknoloji endüstrisinin kâr odaklı "çocukların dikkatini çekme, çocukları ekranlarından uzaklaştırmak, kontrol etmek, yeniden etkileşime geçirmek ve para kazanmak için her türlü bilişsel önyargıyı kullanma stratejisinden" korunması gerektiği belirtildi. 

Emmanuel Macron'un görevlendirdiği uzmanlar tarafından hazırlanan bir rapora göre , çocukların 13 yaşına kadar akıllı telefon kullanmalarına izin verilmemeli ve 18 yaşına kadar TikTok, Instagram ve Snapchat gibi geleneksel sosyal medyaya erişimleri yasaklanmalı.


Raporda, çocukların bu yeni teknoloji pazarında "ticari eşya" haline geldiği belirtiliyor ve şunu ekliyor: "[Sektörün] onların ne yaptığını gördüğümüzü bilmesini istiyoruz ve onların yanına kalmasına izin vermeyeceğiz."

Nörolog Servane Mouton ve Paul-Brousse hastanesindeki psikiyatri ve bağımlılık servisi başkanı Amine Benyamina liderliğindeki bilim adamları ve uzmanlar tarafından yürütülen üç aylık bir çalışma, üç yaşın altındaki çocukların televizyon dahil ekranlara maruz kalmaması gerektiğini söyledi ve Hiçbir çocuğun 11 yaşından önce telefon sahibi olmaması gerekiyor.

11 ila 13 yaşları arasındaki bir çocuğa verilen herhangi bir telefonun, internet erişimi olmayan bir telefon olması gerektiğini belirten yasa, çocukların internete akıllı telefon bağlamasına izin verilmesi gereken minimum yaşı 13 olarak belirledi.

Rapor, 15 yaşındaki bir çocuğun yalnızca Mastodon gibi "etik" sosyal medyaya erişebilmesi gerektiğini söyledi. Raporda, TikTok, Instagram veya Snapchat gibi geleneksel, kitlesel olarak pazarlanan, kar odaklı sosyal medyanın 18 yaşına gelene kadar gençlerin kullanımına sunulmaması gerektiği ortaya çıktı. Gençler ayrıca yeterli uyku ihtiyacının arkasında yatan bilim hakkında daha iyi bir eğitim almalıdır.

Raporda çok küçük çocuklar için de aynı derecede katı önerilerde bulunuldu ve ebeveynlerin bebekleriyle bağ kurmasına yardımcı olmak için doğumhanelerde telefon ve ekranların mümkün olduğunca sınırlandırılması gerektiği belirtildi. Çocuk bakıcıları arasında telefon kullanımının da ele alınması gerektiği belirtildi.


Altı yaşına kadar olan çocuklar için her türlü ekran “oldukça sınırlı” olmalı ve bir yetişkinle birlikte otururken eğitim içeriği için yalnızca çok nadiren kullanılmalıdır. Altı yaşın altındaki çocuklara yönelik anaokullarında ekranlar tamamen yasaklanmalıdır. İlkokullarda çocuklara, belirli bir engel durumu söz konusu olmadığı sürece, üzerinde çalışmaları için bireysel tabletler veya dijital cihazlar verilmemelidir.

Raporda ayrıca hikaye anlatımı için ses olarak kullanılanlar dışındaki bağlantılı oyuncakların yasaklanması da önerildi.

Mouton, "Altı yaşından önce hiçbir çocuğun gelişmesi için ekrana ihtiyacı yok" dedi. "Aslında ekranlar bu yaşta onların düzgün bir şekilde gelişmesini engelleyebilir."

Slovakya Başbakanına suikast girişimi Slovakya Başbakanına suikast girişimi

Bilim insanları, kendileri de "güçlü bir teknoloji endüstrisinin kurbanı" olan ebeveynleri azarlamak istemediklerini söyledi. Bunun yerine, ebeveynlere "tekno-ferans" olarak adlandırılan, sürekli olarak kendi telefonlarını kontrol eden ebeveynlerin çocuklarıyla konuşma, yemek yeme veya oyun oynamaya konsantre olma becerilerini olumsuz etkilediği durumdan kaçınmaları için yardım edilmesi gerektiğini söylediler.

Raporda bunun gençlerin duygusal gelişimine zarar verdiği belirtildi. Küçük çocukları beslerken telefonlarında gezinen yetişkinler veya arka planda sürekli televizyonun açık olduğu evler de buna dahildi.

Bilim insanları ebeveynlerin suçlanmaması gerektiğini ve yetişkinlerin çalışma saatleri dışında işleriyle bağlantılarının düzgün bir şekilde kesilmesine izin verilmesi, halka açık yerlerde ekranların sınırlandırılması, ekransız restoran ve kafelerin tanıtılması veya ebeveynlerin telefonlarını cep telefonlarına koyması gibi bir bütün olarak toplumda daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi. 

Bilim insanları, "ebeveyn kontrollerinin" çocukları korumanın yeterli bir yolu olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Daha ziyade, teknoloji endüstrisinin, özellikle sosyal medyada çocukları bağımlı hale getirmek ve para kazanmak için tasarlanmış algoritmalar oluşturmak amacıyla "kendini paçavradan kurtarmak için" sattığı, etkisiz bir dikkat dağıtıcıydılar.

Benyamina şunları söyledi: "Teknoloji harika bir araç ve öyle kalacak, ancak insanların bir ürün sunmaya indirgenmesi değil, insanların hizmetinde hareket etmesi gerekiyor."

Ekranların çocuklar üzerinde "görme yetenekleri, metabolizmaları, zekaları, konsantrasyonları ve bilişsel süreçleri açısından" olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

Ekranlara olan bağımlılığın üründen değil içerikten kaynaklandığını söyledi. Şöyle söyledi: "Zevk sistemini yeniden devreye sokan ve harekete geçiren ve içeriğe olan ilginizi kaybetmenizi önlemek için oluşturulan algoritmalar, bir tür bağımlılık yaratan dinamiğe sahiptir."

İçeriğin kendileriyle yeniden etkileşime girdiğini fark edenlerin sosyal medyada dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. "Bir veya iki videoya bakmaya karar verdiyseniz ve tüm akşam bunu izlediyseniz, bunu sorgulamanız gerekir."

Editör: Habererk Com