Corona virüsü dünyayı derinden etkilerken devletimizin özellikle sağlık bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın aldığı çok ciddi tedbirlerle şu ana kadar ülkemizde kontrol edilebilir bir şekilde seyretti

Hava limanlarında sınırlarımızda alınan kontrol tedbirleri bu mücadelenin en önemli ayağıydı.

Sayın bakanın Türk toplumuyla kurduğu olumlu diyalog ve şeffaflığı halkın devlete güvenini arttırırken açıklanan mücadele metotlarının geniş kitlelerce benimsenmesine yol açtı.

Bu olumlu notların yanında kısmi olumsuzlukları da dillendirip basın olarak uyarı görevimizi yerine getirmek istiyoruz.

Okullar dahil bir çok insanların toplu bulundukları mekânlar eğlence yerleri kapatılıp spor müsabakaları seyircisiz olarak oynatılırken ibadet yerleri camiler cem evleri kiliseler havraların istisna tutulmasını bir takım popülist kaygılara bağlıyoruz. Sayın Sağlık bakanımızın inisiyatifi dışında bu konunun geliştiğini düşünüyoruz.

Yine ibadetlerle ilgili bir yanlışı hatırlatmadan geçmeyelim.

Bu Pazar gününden itibaren umre ziyaretinden dönen on binlerce kişi 14 günlük toplu karantinaya alınmaya başlandı ki bu tedbiri alkışlıyoruz.

Yalnız Pazar gününden önce umreden dönenler Türkiye’nin bütün il ilçe ve köylerinde rahatlıkla dolaşıyorlar

Bu umrecilerin yurda girişte ateşleri çıkmadığı için termal kameralara takılmamaları mümkündür ki belki de kuluçka dönemindedir ve bir kaç gün sonra belirtileri gösterebilecektir.

Umreciler konusunda da sayın Sağlık bakanının başlangıçta karantina tedbirlerini düşündüğü fakat bu düşüncesinin ayni popülist kaygılarla daha üst makamlardan döndüğünü düşünüyoruz.

Bu konudaki kaygılarımızı haklı çıkaracak gülünç mü yoksa ağlamaklı mı bulacağınız bir örnek vermek istiyorum

“ Manisa-Salihli-Kemerdamları köyü-mahallesinde bu Pazar günü umreden gelen 13 kişiye 500-1000 kişilik bir hoş geldin yemeği verildi ve hemşerileri 13 umreciyle sarılıp beraber yemek yiyerek hasret giderdiler”

Ayrıca AVM ler konusunda açık kalacakları sürede kısıtlaması düşünülürken uygulamanın hayata geçirilmemesini de bir eksiklik olarak görüyoruz.

Şu anda tedbirleri geç almanın faturasını acı bir şekilde ödeyen İtalya’da eczane ve marketler dışında tüm işletmeler kapatılmış durumda ..

Belirli yaş guruplarına belirli bir süre kesin evden çıkmama izole bir yaşam , el sıkışmama sarılıp öpüşmeme , başkalarıyla aramızda bir metre mesafenin korunması , temastan kaçınma, toplu yerlerden kaçınma, el yıkama ve hijyen uyarıları iyinin ötesinde mükemmel duyuruldu

Bu konuların dışında güncel yaşamımızda toplumun özen göstermesi gereken hijyenle ilgili bu sabah ilginç bir deneyim yaşadım.

Adını vermek istemediğim bir fırından sabah bir ekmek aldım.

Tezgâhtaki kız naylon eldivenleriyle vitrinden bir ekmeği indirip poşete koyup bana uzattı,

Buraya kadar olanlar normal

Tezgâhtar kızın eldiven takması beklediğim bir şeydi

Parayı uzattım,

Tezgâhtar kız eldivenli elini uzatıp parayı almaya uzattığı anda hemen müdahale ettim

“Kızım, o eldivenle bana ekmek verdin şimdide yeryüzünün en kirli metası olan parayı ayni eldivenli elinle alacak benden sonra gelen bir müşteriye de ayni eldivenli elinle ekmek verecektin."

Lütfen eldiveni çıkar parayı öyle al ekmek verirken eldiveni yine giy diyerek ikaz ettim

Dünyanın bu kadar kritik bir dönemden geçtiği zamanlarda bile Corona -kovid 19 virüsünün dünyayı bu denli tehdit ettiği anda bile aldığımız tedbirleri göstermelik olarak uyguluyor tedbirlerde radikal bir ciddiyet kazandırmıyorsak bizi ciddi tehlikeler bekliyor demektir.

Burada belediyelere ve il-ilçe tarım gıda kalite hijyen birimlerine büyük sorumluluklar düşüyor.

Vatandaş olarak ilgili resmi kurullarımızdan beklentilerimiz

Ciddi ve radikal denetimler ve uyarıları yerine getirmeyenlere ciddi yaptırımlar uygulanmasıdır.

Cihanda muteber bir nesne yoktur, devlet gibi

Olmaya devlet, cihanda bir nefes sıhhat gibi

Muhibbi

Kanuni Sultan Süleyman

Sağlıcakla kalın